Esszencia

Szaloncukor házilag – avagy hogyan lesz a szaloncukorból cukorpálca?

     Bár a boltokban kínált színes szaloncukrok márka- és ízválasztéka zavarba ejtő, megpróbálkozhatunk házi szaloncukor-készítéssel is. Ezt a receptet több helyen is olvastam, elég egyszerűnek tűnt, de… A végeredményt lejjebb láthatod!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

– fél kg cukor
– 1,5 dl víz (vagy tej)
– 10 dkg étcsokoládé
– 5 dkg vaj
– 10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)

Az ízesítéshez:

  • Választhatunk bármit, ami szem-szájnak ingere, és szeretnénk kipróbálni – kerülhet bele kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök, kedvenc alkoholos ital stb.
  • Először a cukorból és a vízből (egyesek tejjel készítik) főzd meg a fondant-t.
  • Körülbelül tíz perc alatt olyan sűrűvé válik, hogy nem folyik el, ha egy tányérra csöppentesz belőle.
    Másik próbája az, ha egy drótból (szaloncukor-akasztóból) hajlított karikát belemártasz a fortyogó masszába, és megpróbálsz buborékot fújni belőle. Ez volt számomra az idei karácsonyvárás egyik legszebb és legkalandosabb élménye!

  • Ha sikerül valamelyik próba, le lehet venni a tűzről, és fakanállal kevergetve megvárni, míg langyosra hűl és fehér massza nem lesz belőle.
  • Ekkor keverd hozzá a vajat és az étcsokoládét, majd a darált kekszet, s aztán jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. Ha túl kemény lenne, óvatosan vissza lehet melegíteni, majd egy sütőpapírra teríteni kb. másfél centi vastagon.
  • A kihűlt masszát vizes késsel vágd kis hasábokra, a hasábokat forgasd kakaóporba, vagy olvasztott csokoládéval vond be, és jöhet a csomagolás hosszadalmas művelete.

Lényeg a lényeg: a csomagolásnál kövesd a hagyományokat, hogy igazi szaloncukrod legyen a fán!
Sok szerencsét a házi szaloncukor-készítéshez!

Utóirat:


     Nekem sajnos elsőre nem sikerült egy rendes, használható adagot összehoznom. Valószínűleg nem figyeltem eléggé, így a fondant, kihagyva a krémszerű állapotot, kőkeménnyé dermedt. Visszamelegítve lényegében karamellt kaptam, amihez azért lelkiismeretesen hozzátettem a választott íz-kiegészítőket – ám a végeredmény leginkább az amerikaiak cukorkapálcájára hajazott.

     Mint említettem, mindenképp élmény volt, és egy próbát megért. Tarsolyomban szerencsére akad másik recept: ha beválik, megosztom veletek.

Aggod Zsuzsa keze nyomán

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!