Bár a boltokban kínált színes szaloncukrok márka- és ízválasztéka zavarba ejtő, megpróbálkozhatunk házi szaloncukor-készítéssel is. Ezt a receptet több helyen is olvastam, elég egyszerűnek tűnt, de… A végeredményt lejjebb láthatod!
Hozzávalók:
Az alaphoz:
– fél kg cukor
– 1,5 dl víz (vagy tej)
– 10 dkg étcsokoládé
– 5 dkg vaj
– 10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)
Az ízesítéshez:
- Választhatunk bármit, ami szem-szájnak ingere, és szeretnénk kipróbálni – kerülhet bele kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök, kedvenc alkoholos ital stb.
- Először a cukorból és a vízből (egyesek tejjel készítik) főzd meg a fondant-t.
- Körülbelül tíz perc alatt olyan sűrűvé válik, hogy nem folyik el, ha egy tányérra csöppentesz belőle.
Másik próbája az, ha egy drótból (szaloncukor-akasztóból) hajlított karikát belemártasz a fortyogó masszába, és megpróbálsz buborékot fújni belőle. Ez volt számomra az idei karácsonyvárás egyik legszebb és legkalandosabb élménye!
- Ha sikerül valamelyik próba, le lehet venni a tűzről, és fakanállal kevergetve megvárni, míg langyosra hűl és fehér massza nem lesz belőle.
- Ekkor keverd hozzá a vajat és az étcsokoládét, majd a darált kekszet, s aztán jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. Ha túl kemény lenne, óvatosan vissza lehet melegíteni, majd egy sütőpapírra teríteni kb. másfél centi vastagon.
- A kihűlt masszát vizes késsel vágd kis hasábokra, a hasábokat forgasd kakaóporba, vagy olvasztott csokoládéval vond be, és jöhet a csomagolás hosszadalmas művelete.
Lényeg a lényeg: a csomagolásnál kövesd a hagyományokat, hogy igazi szaloncukrod legyen a fán!
Sok szerencsét a házi szaloncukor-készítéshez!
Utóirat:
Nekem sajnos elsőre nem sikerült egy rendes, használható adagot összehoznom. Valószínűleg nem figyeltem eléggé, így a fondant, kihagyva a krémszerű állapotot, kőkeménnyé dermedt. Visszamelegítve lényegében karamellt kaptam, amihez azért lelkiismeretesen hozzátettem a választott íz-kiegészítőket – ám a végeredmény leginkább az amerikaiak cukorkapálcájára hajazott.
Mint említettem, mindenképp élmény volt, és egy próbát megért. Tarsolyomban szerencsére akad másik recept: ha beválik, megosztom veletek.
Aggod Zsuzsa keze nyomán
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: