Okulva az előző szaloncukor-készítésem kudarcából, arra gondoltam, ideje keresnem valami kedvemre valót, s gyorsan egy kedves ismerősömnek már bevált, általam is kóstolt recept elkészítésébe fogtam. Fantasztikusan finom és reform is: tele magvakkal és aszalt gyümölccsel! Íme a receptje:
Kb. 50 darab szaloncukorhoz:
- 20 dkg mag
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 2 evőkanál sűrű lekvár
- 1 löttyintés finom tömény
- karácsonyi fűszerek: szegfűszeg, fahéj, gyömbér stb.
- 20 dkg finom csoki a bevonáshoz.
– Az eredeti receptben dió, aszalt szilva és konyak szerepel, de nagyon finom török mogyoróval, mandulával, aszalt sárgabarackkal, datolyával, vörös áfonyával, mazsolával, cukrozott narancshéjjal (csak arra akarok kilyukadni, hogy a szárított banán, mangó, papaya helyett inkább ezeket válaszd), és az alkohol is bármilyen kedvenc italod lehet – a lényeg a lényeg: érdemes kísérletezni!
– Kevergetés közben már épp azon gondolkoztam, mitől is fog összeállni ez az egész, mikor a következő kavarásra, mint egy varázsütésre, levált a kanálról a keverék, és szép fényes tömbbé vált az addig elemi részecskékre hulló massza.
– Ezek után már könnyen hagyta magát formálni: kézzel is lehet szaloncukrot gyúrni belőle, de jól tűri a nyomkodást, és könnyen kiszedhető a formából is. Tehát, ha egyforma darabokra vágyunk, egy kiürült bonbonosdoboz műanyag tartójába vagy apró süteményformába nyomkodjuk a masszát.
– Az így elkészült szaloncukrokat néhány óráig hagytam szikkadni – akkor jó, ha már nyugodtan meg lehet fogni, nem nyomódnak össze, mert a csokifürdőben nagy szükség lesz arra, hogy kibírják a tortúrát.
Csoki-bevonat
- Ehhez egy keskeny kávéscsészében, mikróban melegítettem csokit (jó az ét-, a tej- és a fehér csoki is!) – lassan, és többször megkevergetve. Egyenként belepottyantottam a szaloncukrokat, fogpiszkáló segítségével megforgattam, átszúrtam, és óvatosan kiszedtem egy sütőpapírra állított rácsra. (A sütőpapírról könnyű leszedni és újraolvasztani a lecsöpögött csokit. Most már azt is tudom, hogyan készül a csokipasztilla…)
- Senki ne futamodjon meg a csokibevonástól – bár már magában is fenséges ez a fajta szaloncukor, a csokitól még finomabb lesz! Ráadásul a megszilárdult csokiréteg a csomagolást is megkönnyíti.
Szaloncukor csomagolás
- A csomagolást egy réteg kb. 10 x10 centiméteres sütőpapírral kezdtem.
- Ezt egy 7 x7 centis anyagból varrt „hurkába” bújtattam, nekem így volt a leggyorsabb, és a hatás nem maradt el!
- Végül kb. 20 centiméter hosszú keskeny szalagból masnit kötöttem rájuk, és természetesen a java részét elajándékoztam.
Aggod Zsuzsa ötlete
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: