Okulva az előző szaloncukor-készítésem kudarcából, arra gondoltam, ideje keresnem valami kedvemre valót, s gyorsan egy kedves ismerősömnek már bevált, általam is kóstolt recept elkészítésébe fogtam. Fantasztikusan finom és reform is: tele magvakkal és aszalt gyümölccsel! Íme a receptje:
Kb. 50 darab szaloncukorhoz:
– Az eredeti receptben dió, aszalt szilva és konyak szerepel, de nagyon finom török mogyoróval, mandulával, aszalt sárgabarackkal, datolyával, vörös áfonyával, mazsolával, cukrozott narancshéjjal (csak arra akarok kilyukadni, hogy a szárított banán, mangó, papaya helyett inkább ezeket válaszd), és az alkohol is bármilyen kedvenc italod lehet – a lényeg a lényeg: érdemes kísérletezni!
– Kevergetés közben már épp azon gondolkoztam, mitől is fog összeállni ez az egész, mikor a következő kavarásra, mint egy varázsütésre, levált a kanálról a keverék, és szép fényes tömbbé vált az addig elemi részecskékre hulló massza.
– Ezek után már könnyen hagyta magát formálni: kézzel is lehet szaloncukrot gyúrni belőle, de jól tűri a nyomkodást, és könnyen kiszedhető a formából is. Tehát, ha egyforma darabokra vágyunk, egy kiürült bonbonosdoboz műanyag tartójába vagy apró süteményformába nyomkodjuk a masszát.
– Az így elkészült szaloncukrokat néhány óráig hagytam szikkadni – akkor jó, ha már nyugodtan meg lehet fogni, nem nyomódnak össze, mert a csokifürdőben nagy szükség lesz arra, hogy kibírják a tortúrát.
Csoki-bevonat
Szaloncukor csomagolás
Aggod Zsuzsa ötlete
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.