Esszencia

Üvegbe zárt ajándékok I.

    Karácsony közeledtével szeretnék mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Az üvegbe zárt különféle finomságok által szívhez szóló, praktikus és mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ötletes és személyes, ráadásul viszonylag gyorsan és olcsón összeállítható.

Mézzel folyó magok, diófélék és aszalt gyümölcsök

     Gyönyörű szép és nagyon finom, ráadásul egészséges ajándék mézben érlelt magokat, dióféléket és aszalt gyümölcsöket adni. A hozzávalók mind-mind dúskálnak a létszükségletű természetes tápanyagokban, melyekből főleg télen, amikor a természet pihen, nagyon fontos, hogy kiegészítőket vegyünk magunkhoz. Persze csak mértékkel!

     A méz, mint tudjuk, a természet legédesebb gyógyszere, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Napi egy kanál remek energiabomba, főleg így, „nyersen” fogyasztva, mert a melegítéstől veszít tápanyagaiból.

      Az olajos magvak remek B-vitamin-források, ráadásul ellátják a szervezetet rostokkal és ásványi anyagokkal, kalciummal, cinkkel, szelénnel is.
     Az aszalt gyümölcsök megőrzik számunkra a napfény éltető erejét. A datolya értékes kálium- és C-vitamin-forrás, az aszalt szilva fontos rost- és vasforrás, a mazsola névre hallgató aszalt szőlő pedig csodálatos hatású antioxidáns.

Tipp: Az összes hozzávalót érdemes a helyi piacon beszerezni: nemcsak olcsóbbak, mint a közértekben, hipermarketekben, de a választék is nagyobb!


Elkészítés:

  1. Mosd át a felhasználandó alapanyagokat, és töröld szárazra.
  2. Rétegezve szórd az üvegbe a kedved szerinti magokat és aszalt gyümölcsöket, amíg meg nem telik.
  3. Csorgasd rá a mézet: gyönyörű látvány!
  4. Zárd be az üveget, és néhány napig (hétig) hagyd pihenni – minél tovább áll, annál jobban átjárja a méz a magokat és gyümölcsöket.
  5. Én olyan régi mézesüveget találtam a barátnőm padlásán, aminek már nem volt meg a teteje, de mindenképp fel szerettem volna használni: parafa dugóval dugaszoltam be, és méhviaszt rácsöpögtetve zártam le légmentesre.

    Téli mézes vitaminbomba

         Édesapámtól minden télen kapunk egy nagy üveg vitaminbombát, melyben az előző nyalánkság minden értéke benne lakik – ráadásképpen még egy jó adag citrommal felturbózva, hogy a C-vitaminból sose fogyjunk ki. Napi egy evőkanállal gyógyszer! Megosztom veled a titkos családi receptet:

Hozzávalók egy nagy családi adaghoz

  • 1 kg méz,
  • 1 kg biocitrom, ami nincs kezelve,
  • fél kg darált dió,
  • fél kg tisztított mazsola.


Elkészítés:

  1. A citromot jó alaposan mosd meg.
  2. Szabadítsd meg a két csücskétől, s vágd fel akkorára, hogy nagy lyukú darálón (vagy reszelőn) le tudd reszelni – a magokat dobd ki.
  3. Szőröstül-bőröstül daráld le.
  4. Keverd hozzá a többi hozzávalót.
  5. Fél órát várj, amíg a citrom levet ereszt, s akkor újra jó alaposan keverd át, majd tedd üvegekbe.
  6. Felbontás után hűtőben tárolandó!

Tipp: Kezeletlen citrom általában kapható a biotermékeket árusító helyeken.

Megjegyzés: Egész évben gyűjtöm az üvegeket, jobban mondva az a nem-tudatos-vásárló vagyok, aki egy szép üvegért bármilyen ehetetlen, tartósított élelmiszert képes megvenni. Ilyenkor, a karácsonyi lázban égve hajlandó vagyok megválni a legbecsesebb daraboktól is, és megtöltöm ajándékkal őket.

Tipp: Ha nincs kéznél üveged, vagy még jobban őrzöd, mint én, hobbiboltokban és az IKEA áruházban sokféle alkalmatos csatos vagy üvegtetejű változat kapható.

Aggod Zsuzsa ötlete nyomán

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!