Esszencia

Üvegbe zárt ajándékok II.

     Karácsony közeledtével szeretnék mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Az üvegbe zárt különféle finomságok által szívhez szóló, praktikus és mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ötletes és személyes, ráadásul viszonylag gyorsan és olcsón összeállítható. Az ünnepekre megosztom veletek két házi készítésű likőr receptjét: elkészítésük egyszerű, csak az „érlelésük” igényel némi időt – de ez már az ajándékozotton is múlik.

Meggylikőr

     Nyáron annyi meggyet szedtünk, hogy kínomban a végén egy adagból meggylikőrt csináltam. Milyen jól tettem! Jövőre is előrelátóbb leszek, és többet fogok elrakni.

      Tudom, nem feltétlenül gondoltál a meggyszezonban a karácsonyra, de nincs veszve semmi. Ősi bölcsesség, hogy nincs az a növény, amiből ne lehetne valami kis koccintani valót összehozni. Pálinkába, konyakba, rumba sokféle bogyót (aszalt gyümölcsöt, csipkebogyót, áfonyát stb.) érlelhetünk télen is, ezek megízesítik, megszínezik az italt.

Hozzávalók

  • 3 dl-es befőttesüveg,
  • meggy,
  • üvegenként 10 deka kristálycukor,
  • üvegenként ½ dl jófajta rum, konyak vagy vodka


Elkészítés

  1. A befőttesüvegeket rakd tele szép, hibátlan meggyszemekkel.
  2. Minden üveg tetejére szórj 10 dkg kristálycukrot, és végül önts annyi rumot, amennyi elfedi (kb. ½ dl).
  3. Az üvegeket zárd le.
  4. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban, és fogyasztható is lesz a meggylikőr.
  5. Díszes és/vagy csatos üvegekbe töltve előkelő ajándék – felnőtteknek.

Narancslikőr

      Ez a narancslikőr recept állítólag 5 nap alatt elkészül – az 1936-ban kiadott Magyar házasszonyok lexikonában bukkantam rá.

Hozzávalók

  • 2 nagy narancs (nem permetezett fajtát szerezz),
  • ½ liter alkohol,
  • ½ liter víz,
  • 20 dkg cukor


Elkészítés

  1. A narancsok héját alaposan sikáld le meleg vízzel, legalább öt percig.
  2. Hámozd meg krumplihámozóval, hogy a héj fehér része csak vékonyan maradjon rajta.
  3. Tedd a héjat az alkohollal együtt jól záródó üvegbe.
  4. 4 napig pihenjen, néha rázd fel.
  5. A cukorból és a vízből főzz szirupot, s ha kihűlt, keverd az alkoholhoz.
  6. Szűrd le az italt, és töltsd szép üvegekbe.

Tipp: Alkohol helyett, ami nagyon drága, vodkába áztatom a narancshéjat, és kevesebb vizet és cukrot fogok felfőzni hozzá. Szegfűszeget és egész fahéjat is adagolok a narancshéj mellé, elvégre karácsony van!

Aggod Zsuzsa ötlete nyomán

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!