Karácsony közeledtével szeretnék mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Az üvegbe zárt különféle finomságok által szívhez szóló, praktikus és mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ötletes és személyes, ráadásul viszonylag gyorsan és olcsón összeállítható.
Sajtot az üvegbe!
Sajtkedvelőknek remek ajándék az olajban érlelt feta sajt, fűszerekkel, olajbogyóval megbolondítva: én most egy kis kék sajtot is tettem mellé, hogy még bolondabb legyen.
Hozzávalók
A hozzávalók alternatív jellegűek: bármilyen fűszerezéssel kísérletezhetsz, csak ügyelj arra, hogy harmonikusak legyenek az ízek.
- feta sajt,
- kék sajt (márványsajt),
- olaj: olíva-, kukorica- vagy napraforgó – én most ezt a hármat vegyítettem,
- kakukkfű, mustármag, római kömény, rozmaring, zsálya, lepkeszeg,
- olajbogyó, aszalt paradicsom (vagy szárított paradicsompehely)
Elkészítés:
- A sajtokat vágd össze.
- A fűszereket törd össze, és szórd egy vágódeszkára. (Jamie Oliver egyenest a vágódeszkán püfölte őket agyon egy sodrófával, nekem a mozsaras módszer kevésbé tűnik szemetesnek.)
- A sajtkockákat forgasd bele a fűszerkeverékbe, majd töltsd bele az üvegbe úgy, hogy közbe-közbe kerüljön olajbogyó és feldarabolt szárított paradicsom is.
- Öntsd fel az üveget a tetejéig olajjal, s akár hetekig eláll a hűtőben – ha addig marad belőle. Az olaj idővel megikrásodik, olyankor még finomabb! Pirítós kenyérrel, friss paradicsommal mennyei reggeli, uzsonna, vacsora…
Tipp: Az összes fűszert olcsón be lehet szerezni az ázsiai alapanyagokat árusító boltokban (pl. a Nagycsarnok melletti üzletben) – érdemes is feltankolni belőlük.
Aggod Zsuzsa ötlete nyomán
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: