Esszencia

Üvegbe zárt ajándékok IV.

     Karácsony közeledtével szeretnék mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Az üvegbe zárt különféle finomságok által szívhez szóló, praktikus és mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ötletes és személyes, ráadásul viszonylag gyorsan és olcsón összeállítható.

Hagymalekvár?!

      Igen, igen, igen! Ha még nem ettél, feltétlenül próbáld ki ezt a fényes lila, édes-savanyú „dzsemet”. Az év bármely szakában elkészíthető, de ilyenkor, mikor elfelejtettük a nyári dömpinget, és újra van kedvünk lekvárt főzni, kifejezetten kellemes elfoglaltság.

      Nagyon finom húsok és grillezett zöldségek mellé, de barna kenyérre, kék sajttal vagy camembert-rel is kiváló. Ajándéknak pedig gyönyörű és egzotikus.



Hozzávalók

  • 1 kg lila hagyma (1 kg hagymánál kevesebbel nem érdemes kezdeni, abból két kis üveg lesz),
  • 3 gerezd fokhagyma – kihagyható, de szerintem ez a csúcspontja,
  • 1 evőkanál barna cukor,
  • olaj, balzsamecet, só, bors,
  • esetleg rozmaring vagy kakukkfű, de fűszer nélkül is nagyon finom.


Elkészítés

  1. A hagymát vágd fel negyedekbe, aztán kb. fél centis szeletekre – ha kipróbálod fokhagymával, azt is szeleteld fel.
  2. Olajon lassan párold meg, s amikor üveges, add hozzá a barna cukrot, és kicsit karamellizáld, míg világosbarna nem lesz. Ha szükséges, kevés vizet önts alá, nehogy odakapjon.
  3. Ezen a ponton sózd, borsozd meg, adj hozzá fűszereket, ha kipróbálnád az extra ízeket. Önts hozzá kevés balzsamcetet, ettől összeáll és szép fényes lesz az egész.
  4. Kis lángon párold tovább 20-25 percig, amíg sűrű szaftos, puha elegyet nem kapsz.
  5. Ízesítsd utána, ha kell.
  6. Tedd jól zárható üvegekbe – a hűtőben hetekig eláll, de mondanom sem kell, hogy ezt nem sikerült még kitesztelnünk!

Aggod Zsuzsa ötlete nyomán

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!