Karácsony közeledtével szeretnék mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Az üvegbe zárt különféle finomságok által szívhez szóló, praktikus és mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ötletes és személyes, ráadásul viszonylag gyorsan és olcsón összeállítható.
Tavaly karácsonyra kenyérhozzávalókat adtam a barátnőimnek, megfertőzve ezzel őket a kenyérsütés iránti szenvedélyemmel – remélem az ötlettel téged is belelkesítelek.
Csak-neked kenyér
3 in 1 ajándék: hozzávalók, tepsi és kenyeres zsák egy ajándékban.
Bizony, sokáig keresgéltem, míg olyan üveget nem találtam, ami belefér a kenyérsütő-formába. Varrtam régi lenvászonból egy jó erős zsákot – ezzel nemcsak szép, hanem a későbbiekben kenyeres-zsáknak is remekül beváló csomagolást adtam az ajándéknak.
A hozzávalókat (a víz és a tej kivételével) rétegesen az üvegbe öntöttem és lezártam. A rétegezésnél alulra tettem az élesztőt, középre a sót, legfelülre a cukrot: ezek az alapanyagok jó, ha nem kezdenek reakcióba lépni, mielőtt fel szeretnénk használni őket. Az üveget betettem a kenyérsütő formába, a formát a kenyeres-zsákba.
Mellékeltem egy kézzel írott használati utasítást is.
Tipp: Érdemes megnézni a hozzávalók szavatossági idejét, és a legrövidebbet feltüntetni a házi használati utasításon, nehogy túl soká várakozzon a kenyérnekvaló.
És az üvegbe kerülő titkos hozzávalók:
– 350 g korpás liszt
– 50 g rozsliszt
– 7 g porélesztő v. 15 g friss
– 50 g zabpehely
– 25 g búzacsíra
– 3 evőkanál napraforgómag
– 3 evőkanál szezámmag (de lehet lenmag, tökmag, dió is, vagy vegyesen minden!)
– 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz anyagokat egy tálban, aztán önts hozzá 1 csésze tejet és 1 csésze vizet, meg egy kanálka ecetet vagy savanyúkáposzta-levet. (Ezek az extra hozzávalók, amiket nem fog tartalmazni az ajándékcsomag).
- A zabkása sűrűségű masszát kanalazd át kikent sütőformába.
- Tedd a hideg sütőbe, és fél órát melegítsd 110 °C-on, aztán csavard 180 °C-ra a sütőt, és egy órán át süsd a kenyeret.
- A tepsiben hagyd kihűlni, aztán kiborítható.
Sokáig elálló kenyér, tele egészséges rostokkal és finom magokkal. Olyan, mint egy sós sütemény!
Aggod Zsuzsa ötlete nyomán
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek