Egy olyan titkos mézeskalácsreceptet osztok meg veletek, melynek eredménye frissen-langyosan nagyon puha és finom; aztán megdermed, és biztosítja a karácsonyi illatokat a lakásban. Mire pedig leszedjük a fáról, ismét jó omlós lesz. Persze fahéjas teába mártogatva mindig jó! Ha van gyerek a közeledben, a mézeskalácssütést és -díszítést nagyon fogja élvezni!
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 4 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- Az olvasztott margarint, a cukrot és a mézet tedd egy lábosba, és lassú tűzön kevergetve melegítsd, míg összeolvad.
Elkészítés
- A lisztet, az őrölt gyömbért, a szódabikarbónát szórd egy tálba, öntsd hozzá a meleg masszát, és a felvert tojást.
- Dolgozd jól össze a hozzávalókat, és formázz belőle cipót.
- A hűtőben pihenhet a tészta – akár másnapig is, ha akkor több időd lesz sütögetni és díszíteni. A lényeg a lényeg: néhány órával az előtt, hogy „cukrásznak állnál”, vedd ki a hűtőből a tésztagömböt, hogy szobahőmérsékleten felengedhessen.
- Lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vékonyra a tésztát.
- Süteménykiszúróval szaggasd ki, és fektesd a mézeskalácsokat a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kivághatod éles késsel is a formákat, így biztosan egyedi lesz a süti.
- Nagyon finom és jól mutat a mézeskalácsban a fél dió, a mogyoró, a hámozott vagy hámozatlan mandula stb. Ezeket most érdemes óvatosan a tésztába nyomkodni.
- Kísérletezhetsz cukorgyönggyel, francia drazséval és más sütésálló, ehető díszekkel is.
- A felakasztandó mézeskalácsokba fogpiszkálóval fúrj egy-egy lyukat, ahova a vékony szalagot, fonalat fűzöd majd.
- A mézeskalácsok 200 ℃-os előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt szépen megbarnulnak.
- A kihűlt mézeskalácsokat tovább díszítheted cukormázzal: a boltokban kapható sokféle színű máz, de nem bonyolult házilag sem az elkészítése. Én porcukorhoz szoktam cseppenként citromlevet adagolni, amíg egy kb. fogkrémsűrűségű masszát nem kapok. Ezt nyomózsákból (kivágott csücskű zacskóból) cirádázom a sütikre – néhány óra múlva megszárad, és máris bedobozolható vagy felfűzhető az elkészült csodás zamatos karácsonyi mézeskalács.
Aggod Zsuzsa ötlete nyomán
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: