Karácsonykor szinte egymást érik a családi és baráti összejövetelek, rokonlátogatások. Mindenütt „terülj, terülj asztalkám” fogadja a vendégeket, aminek nehéz ellenállni, és nem is illik visszautasítani. Sokaknak azonban a töménytelen mennyiségű ünnepi fogás elfogyasztása kellemetlen meglepetéseket is tartogathat – különféle gyomorpanaszok formájában.
A gyomrot nem kímélő ételmennyiséget és evési tempót, valamint a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást a készülődéssel járó stressz vagy érzelmi túlfűtöttség is tetézi. Az erre érzékenyeknek az ünnepek sokszor negatív élményekkel, emésztési problémákkal zárulnak. Ráadásul a vendégségben telítettség és rossz közérzet esetén hiába esne jól lazítani kicsit a hasukat szorító szoknyán vagy nadrágon, kibújni a testre feszülő „estélyijükből”, ledőlni egy kicsit pihenni, kiereszteni a „gőzt”, sajnos nem tehetik meg. Így az önfeledtség helyett, többnyire terhelten, felpuffadva és összegörnyedve, lelkiismeret-furdalástól gyötörve ér véget számukra egy-egy látogatás.
Jó hír azonban, hogy a gyomorpanaszok természetesen megelőzhetők, így a karácsonyi „habzsi-dőzsi” nem feltétlenül kell, hogy már előre fejfájást, utána pedig gyomorbántalmakat okozzon.
Tipp: Bármilyen ismert ételallergia vagy speciális diéta esetén ajánlatos arra a vendéglátót idejében figyelmeztetni.
Emésztési panaszok
Puffadás
Étkezés után bizonyos élelmiszerek, valamint az emésztőrendszerben rekedt gázok kellemetlenül felpuffaszthatják a hasat. Elsősorban az élesztő-, a cukor-, a szénhidrát- és a zsírtartalmú ételek, a káposztafélék, a hüvelyesek és a szárított gyümölcsök, illetve a szénsavas és alkoholos italok szerepelnek a bűnösök listáján. A só túltengése, valamint egyes gyümölcsök – alma, körte, szilva stb. – is okozhatnak puffadást.
Tipp: Bár nem éppen a hagyományos karácsonyi menü kínálata, mégis ajánlott, hogy az ünnepi étrendben lehetőleg szerepeljen a vízhajtó spárga, a puffadást és gyulladást csökkentő uborka, az anyagcserét serkentő avokádó és narancs, valamint a méregtelenítő és zsírégető ananász.
Gyomorégés
A gyomorégésre hajlamosaknál, a mértéktelen evés és ivás nagyobb eséllyel váltja ki, erősíti fel a tüneteket, ezért érdemes „megállj!”-t parancsolni, és egyszerre csak kis mennyiséget fogyasztani. Étkezés után pedig nemcsak jólesik, hanem kifejezetten ajánlott is egy legalább fél órás nyugtató és regeneráló üldögélés.
Tipp: Gyors és hathatós segítséget nyújthat a kömény, a mustármag, a kamilla, a citromfű, a máriatövis, az édesgyökér és az angyalgyökér.
Emésztést serkentő gyógyírek a konyhából
A gyömbér
Az ezerarcú és gyomorbarát gyógyír többek között támogatja az emésztőrendszer működését, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, valamint a hányingert. A szájban azonnal elindítja a nyáltermelődést, ami nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. A gyomorban pedig serkenti az emésztőnedvek működését, lazítja a gyomor izomzatát és savasságát. Melegséggel árasztja el a szervezetet, ezáltal támogatja az anyagcserét, a méregtelenítést és a zsírégetést.
Tipp: Lereszelve a halászlébe is tehető, illetve a friss citrommal dúsított szénsavmentes ásványvizet is feldobja.
A kurkuma
A hagyományos kínai orvoslás évezredek óta széleskörűen alkalmazza. Többek között segíti az emésztést, az epe- és a májműködést, szabályozza az ürítést, enyhíti a gyomorégést, a puffadást, valamint a hasi és ízületi fájdalmakat.
A borsmenta
Nyugtatja és ellazítja a bélrendszert, valamint a gyomor izomzatát, felszabadítja a felesleges gázokat, megakadályozza a felfúvódást. Stimulálja a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen epe termelődését. Hűsítő és görcsoldó hatásánál fogva nemcsak az emésztési zavarokat enyhíti, hanem a fejfájást, a bőrirritációt, a különféle hasi fájdalmakat és a menstruációs görcsöket is.
A citromfű
Nyugtató hatású, oldja a stresszt és a szorongást, megkönnyíti az emésztést.
Az ánizs vagy édeskömény
Szélhajtó hatású, enyhíti a gázképződést és a görcsölést, valamint a savtúltengés és a gyomorrontás tüneteit.
Cayenne bors
Hatékonyan csillapítja a gyomorfájdalmat, a felfúvódást és a hányingert. A közhiedelemmel ellentétben gyomorfekély esetén is előnyös lehet.
Articsókalevél
Vizelethajtó, stimulálja a vese-, az epe- és májműködést, enyhíti az emésztési zavarokat.
A savanyú káposzta leve
A C-vitaminban gazdag savanyú káposzta csodákat művel az emésztéssel is, probiotikus hatásához sem férhet kétség.
Tipp: A rágógumizás fokozza a nyálképződést, az emésztőenzimek termelődését. Enyhíti a gyomorégés tüneteit, mivel visszakényszeríti a nedveket a gyomorba, a nyelőcsövet lúgos nyállal árasztja el, ami semlegesíti a kellemetlenségeket okozó savakat. A cukros rágók helyett a xylit-tartalmú javasolt, ami nemcsak kellemes leheletet biztosít, kíméli a fogakat és a vércukorszintet, hanem segít a baktériumok leküzdésében is.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: