Sokat „gyúrtam” a bejglirecepteket! Amit megosztok veletek, néhány éve véglegesnek, mára szinte hagyományosnak számít nálunk. Ezzel egy időben kialakult az is, hogy december 22-én elkészítem a bejgli tésztáját és töltelékét, mivel mindkettőnek jót tesz, ha hűvös helyen pihen.
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,2 kg liszt
- 22 dkg zsír
- 22 dkg vaj
- ½ cs élesztő
- 5 tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 120 g porcukor
- csipetnyi só
Tészta elkészítése:
- A tejbe tegyél egy teáskanál cukrot és langyosítsd meg. Szórd vagy morzsold bele az élesztőt: kb.10 perc múlva megnő és habos lesz a keverék.
- Addig a lisztet keverd össze a porcukorral és egy pici sóval, majd morzsold el a zsiradékkal.
- Készíts egy dombot belőle, kráterrel a közepén: a kráterbe öntsd bele a tojássárgáját és az élesztős tejet. Jól gyúrd össze a tésztát.
- Formálj gombóco(ka)t, és letakarva pihentesd.
Diótöltelék:
- 1 kg dió
- 10 dkg piskótamorzsa
- 50 dg cukor
- 10 dkg méz
- 15 dkg mazsola
- 15 dkg reszelt narancshéj
- 20 g reszelt citromhéj
- 10 g őrölt fahéj
- kb. ½ l víz
- 1 dl narancsszörp
Máktöltelék:
- 1 kg darált mák
- 50 dg cukor
- 10 dkg méz
- 30 g vaníliás cukor
- 10 g őrölt fahéj
- kb ½ l víz
- 1 dl narancsszörp
Töltelék elkészítése
- A folyékony anyagokat és a fűszereket forrald fel, aztán keverd bele a mákot vagy a diót, illetve a morzsát.
- Tedd a hozzávalókat hűvös helyre – ablakba, hűtőbe – pihenni.
Sütés
Másnap, december 23-án délután, a vásárlások végeztével jöhet a bejglisütés. A jelszó: sok töltelék, kevés tészta! És az se baj, ha néha kirepednek…
A bejgli befejezése:
- Vedd elő a tölteléket reggel, hogy ne legyen dermedt a hidegtől, mikor felhasználod.
- A tésztát gyúrd át, és formázz belőle 20-25 dekás gombócokat.
- Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. ½ centiméter vastagra.
- Kend rá egyenletesen a tölteléket és tekerd fel, mint a rétest.
- Egy tojás sárgájával kend meg kétszer a bejgli tetejét.
- Az első adagot hagyd pihenni 20 percig, vagy amíg a sütő bemelegszik, a többi már úgyis kényszepihenőn lesz.
- Mielőtt a sütőbe tennéd, hurkapálcával szurkáld meg a bejglirudakat.
- 180 fokon kb. 40-50 percig süsd. A tetejének szép aranybarnának kell lenni, és egy tűpróba sem árt.
- Rácson hagyd kihűlni őket, aztán csomagold el zsírpapírba.
Jó étvágyat hozzá – biztos, hogy mindenki a tíz ujját is megnyalja utána!
Aggod Zsuzsa keze nyomán
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: