Esszencia

Diós és mákos bejgli – garantáltan sikerülni és ízleni fog!

       Sokat „gyúrtam” a bejglirecepteket! Amit megosztok veletek, néhány éve véglegesnek, mára szinte hagyományosnak számít nálunk. Ezzel egy időben kialakult az is, hogy december 22-én elkészítem a bejgli tésztáját és töltelékét, mivel mindkettőnek jót tesz, ha hűvös helyen pihen.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,2 kg liszt
  • 22 dkg zsír
  • 22 dkg vaj
  • ½ cs élesztő
  • 5 tojás sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 120 g porcukor
  • csipetnyi só

Tészta elkészítése:

  1. A tejbe tegyél egy teáskanál cukrot és langyosítsd meg. Szórd vagy morzsold bele az élesztőt: kb.10 perc múlva megnő és habos lesz a keverék.
  2. Addig a lisztet keverd össze a porcukorral és egy pici sóval, majd morzsold el a zsiradékkal.
  3. Készíts egy dombot belőle, kráterrel a közepén: a kráterbe öntsd bele a tojássárgáját és az élesztős tejet. Jól gyúrd össze a tésztát.
  4. Formálj gombóco(ka)t, és letakarva pihentesd.

Diótöltelék:

  • 1 kg dió
  • 10 dkg piskótamorzsa
  • 50 dg cukor
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg reszelt narancshéj
  • 20 g reszelt citromhéj
  • 10 g őrölt fahéj
  • kb. ½ l víz
  • 1 dl narancsszörp

Máktöltelék:

  • 1 kg darált mák
  • 50 dg cukor
  • 10 dkg méz
  • 30 g vaníliás cukor
  • 10 g őrölt fahéj
  • kb ½ l víz
  • 1 dl narancsszörp

Töltelék elkészítése

  1. A folyékony anyagokat és a fűszereket forrald fel, aztán keverd bele a mákot vagy a diót, illetve a morzsát.
  2. Tedd a hozzávalókat hűvös helyre – ablakba, hűtőbe – pihenni.

Sütés

      Másnap, december 23-án délután, a vásárlások végeztével jöhet a bejglisütés. A jelszó: sok töltelék, kevés tészta! És az se baj, ha néha kirepednek…

A bejgli befejezése:

  1. Vedd elő a tölteléket reggel, hogy ne legyen dermedt a hidegtől, mikor felhasználod.
  2. A tésztát gyúrd át, és formázz belőle 20-25 dekás gombócokat.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. ½ centiméter vastagra.
  4. Kend rá egyenletesen a tölteléket és tekerd fel, mint a rétest.
  5. Egy tojás sárgájával kend meg kétszer a bejgli tetejét.
  6. Az első adagot hagyd pihenni 20 percig, vagy amíg a sütő bemelegszik, a többi már úgyis kényszepihenőn lesz.
  7. Mielőtt a sütőbe tennéd, hurkapálcával szurkáld meg a bejglirudakat.
  8. 180 fokon kb. 40-50 percig süsd. A tetejének szép aranybarnának kell lenni, és egy tűpróba sem árt.
  9. Rácson hagyd kihűlni őket, aztán csomagold el zsírpapírba.

Jó étvágyat hozzá – biztos, hogy mindenki a tíz ujját is megnyalja utána!

Aggod Zsuzsa keze nyomán

 

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!