A ma is továbbélő szokások szerint a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal, bejgli, valamint dió és a család összetartását szimbolizáló kerek alma nélkül. Azért hal, illetve diós és mákos bejgli, mert hagyományosan ilyenkor előnyben részesítették azokat az ételeket, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak: a babot, a borsót, a lencsét, a mákot, a diót és a halat – az érmeszerű halpikkely miatt.
S ha már rátaláltam ezekre a régi jó szokásokra, idén feltétlenül bevezetem a következőt:
Karácsony estéjén a gazdasszony mindent előre kikészített az asztalra, mert a vacsorát végig felállás nélkül kellett elfogyasztani – hogy jól tojó tyúkjaik legyenek…
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.