Az egészségesen ragyogó hajkorona titka is javarészt az étrendben rejlik: nemcsak a külső készítmények, hanem a kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás is rányomja a bélyegét. Fontos tehát, hogy a haj természetes növekedése és ápoltsága érdekében a hajhagymák mennyi oxigénhez, milyen vitaminokhoz ( A-, B-, C-, E-, F-, stb.), ásványi anyagokhoz ( cink, kalcium stb.) és telítetlen zsírsavakhoz jutnak – belülről is. Összeállításunk segíthet eligazodni abban, hogy mely élelmiszerek nélkülözhetetlenek a megnyerő külső megalapozásához.
Fehérje
Mivel a hajszálak is fehérjéből épülnek fel, növekedésükhöz és kellő sűrűségükhöz elegendő fehérje utánpótlásra van szükségük. Különösen sovány fehérjékre, melyek biotinban és Omega3 zsírsavban dúskálnak: vagyis ajánlott minél több lazacot, szóját, tojást, babot és lenmagot fogyasztani. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nemcsak fehérje, hanem a hajnövekedést elősegítő magas kalcium tartalmuknál fogva is nélkülözhetetlenek.
Olajos magvak
A szelénben gazdag olajos magvak nagy mértékben hozzájárulnak a hajszálak és a fejbőr egészségéhez, ráadásul a dió tele van Omega3-zsírsavval és E-vitaminnal is.
A-vitamin
Az A-vitamin pozitívan hat az immunrendszerre, valamint a bőr, a haj és a nyálkahártyák egészségére – túlzott mennyiségben azonban hajhulláshoz vezethet. A legtöbb gyümölcs tartalmazza, de különösen a mangó, a papaya, a sárgadinnye és a golgotavirág gyümölcs, illetve a paradicsom, a répa és a zöld levelűek, melyek emellett tele vannak vassal és szelénnel is.
B-vitamin
A niacin vagyis B3-vitamin fontos szerepet játszik a sejtenergia termelődésében, a véráramlás fokozásában, s ezáltal a bőr, a haj és az emésztőrendszer egészséges működésében. Érdemes tehát előnybe részesítened az avokádót, a datolyát, a mangót, a golgotavirág gyümölcsöt, a szedret és a barackféléket.
A B6- és B9-vitamin hatékonyan részt vesz az oxigén szállításért felelős vörösvértestek képződésében, a fehérje anyagcseréjében. Fogyassz minél több narancsot, epret, szedret, málnát, avokádót, datolyát, mangót, golgotavirág gyümölcsöt, banánt, szőlőt, ananászt, gránátalmát és görögdinnyét.
C-vitamin
A C-vitamin az egyik legerőteljesebb antioxidáns, ami erősíti az immunrendszert, elősegíti a véráramlást a legvékonyabb hajszálerekben is. Megelőzi a hajhagymákban lévő szabad gyökök oxidálását, valamint a hajhullást. A C-vitamin –hiány egyik tünete a száraz, töredezett, fénytelen és gyenge haj. A citrusfélék, a kivi, az ananász, a mangó, a papaya, a golgotavirág gyümölcs, a gránátalma, a ribizli, a szeder, az eper, az áfonya, a spenót, valamint a vasban és szelénben gazdag zöld levelűek nagy mennyiségben tartalmazzák.
E-vitamin
Az E-vitamin a másik legerőteljesebb antioxidánsként támogatja a vérkeringést, az oxigén felvételt, erősíti az immunrendszert, s ezáltal üdévé varázsolja a bőrt, ragyogóvá a hajat. Nemcsak a töredezett hajvégek kialakulását előzi meg, de késlelteti az őszülést is. A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmazza, de ezek közül is kiemelkedő: a gránátalma, az áfonya, a ribizli, a málna, a kivi, a mangó, a szeder, a papaya, a barackfélék, a kenyérfa gyümölcse, az avokádó és a spenót.
+1 tipp: Az említett gyümölcsök levéből könnyen és gyorsan készíthetsz belsőleg tápláló smoothie-t is, illetve különféle módokon a háztartásban található más élelmiszerekből külsőleg hajápolót vagy sampont. Hogy miképp? A folytatásból megtudhatod!
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: