Természetes hajápolók egyenesen a konyhából 2.

     Az évszak váltások, a viszontagságos éghajlati körülmények, valamint az extrém időjárás változások legbecsesebb hajkoronánkat is megviselik. Érdemes tehát rendszeresen táplálni, regenerálni és kondicionálni, hogy valóban büszkén viselhessük. Elég, ha benyúlsz a hűtőbe, a konyhaszekrénybe, s máris kezedben lehetnek a tökéletes, és hajtípusodnak megfelelő, tápláló hajkondicionálók alapanyagai. Az alábbi egyszerűen elkészíthető házi szerek maradéka a következő egy-két használatig csavaros tetejű tégelyben a hűtőben tárolható.

Száraz haj

     A száraz hajjal óvatosan kell bánni – például a túl gyakori hajmosás által a természetes védelmet nyújtó faggyút is eltávolítjuk. Ápoló hajkondicionálóból azonban bőségesen használhatunk, mivel az megóvja a fejbőr hámrétegét a berepedezéstől. Ajánlott mellőzni a túl forró hajszárító és hajvasaló alkalmazását, valamint érdemes legalább kéthavonta levágatni a töredezett hajvégeket. A fürdősapka használata szinte kötelező, mivel a klóros víz csakúgy, mint a sós tengervíz fokozzaa haj szárazságát.

Zsíros haj

      Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen gyakran mossunk hajat, ha zsíros. Bár a napi hajmosással elkendőzhetjük a tüneteket, viszont további faggyútermelődést generálunk, vagyis fokozzuk az eredet problémát. Akárhogy is döntünk, érdemes az utolsó hajöblítő vízhez egy evőkanálnyi almaecetet adnunk, hogy hatékonyabban eltávolíthassuk a nem kívánt zsírréteget – és akár a korpát is.

Korpás haj

Olajos pakolás száraz, töredezett hajra

       A hideg vagy forró olajos – avokádó-, citrom-, rozmaring, jojoba-, kókusz-, répamag-, olíva- és szezámolajos- pakolások kifejezetten a száraz, töredezett haj regenerálására ajánlottak. Fényesebbé és lágyabbá varázsolják azt, megkímélik a napsugarak -különösen az olíva-, a szezám- és a répamagolaj-, valamint a kemikáliák, vegyszerek káros hatásaitól, miközben gyengéden ápolják és hidratálják. Igény szerint bármikor folyamodhatsz a kellemes kúrához, de általában heti egyszer elegendő.

+1 tipp: Az olajok felmelegítéséhez ne használj mikrohullámú sütőt – egy dupla falú lábasban pillanatok alatt elérheted a kívánt hőmérsékletet és állagot.

folytatjuk –

Címkék: , , , , , ,

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Tovább a blogra »