Az anyagcsere folyamatát a genetika mellett a hormonháztartás és a belsőelválasztású mirigyek működése befolyásolja. Negyven éves kor fölött óhatatlanul lassulni kezd, illetve általában a férfiak még nyugalmi állapotban is több kalóriát égetnek, mint a nők. Megfelelő táplálkozással és mozgással azonban hatékonyan serkenthető, így nemcsak a bőrünk és a sejtjeink lélegezhetnek fel, hanem az egészség, valamint a kívánt külalak elérése érdekében nélkülözhetetlen zsírégetés és méregtelenítés is aktív működésbe lendül. Összeállításunk megpróbálta csokorba gyűjteni az anyagcsere stimuláló lehetőségek legjavát.
Anyagcsere fokozó-étrend
Fehérje
A szervezet lassabban emészti meg a fehérjét, melynek során jóval több kalóriát éget el, mint a zsírok vagy szénhidrátok esetében. Ráadásul a legújabb kutatások szerint, a fehérjében gazdag étrend hozzájárul a zsírmentes testtömeg megőrzéséhez is. Vagyis érdemes minél több halfélét, tofut, tojást, lencsét, babot, diót, mandulát, vajat és alacsony zsírtartalmú tejterméket -túrót, joghurtot– fogyasztani.
- A tojásfehérje D-vitaminban, valamint anyagcsere fokozó aminosavakban is gazdag.
Omega-3 zsírsav
Szabályozza az anyagcserét és a hormonháztartást, ezáltal gyorsítja a zsírlebontást. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást, támogatja a szívműködést. A lazacon, a heringen, a tonhalon és a halolajon kívül, az avokádó, a lenmagolaj, a diófélék és a tojás rendszeres fogyasztása is ajánlott.
- Az avokádó nemcsak omega-3 zsírsavban gazdag, hanem esszenciális aminosavakban, A-, B-, C- és E- vitaminban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és vasban is. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, támogatja a tápanyagok felszívódását, normalizálja az étvágyat. Csökkenti a rossz koleszterinszintet, rosttartalmánál fogva serkenti az emésztést, az anyagcserét.
Kalcium
A kalcium dús élelmiszerek –sovány tejtermékek, olajos magvak, brokkoli kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, mángold, répalevél, édeskömény, rák, kagyló, tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia stb.- rendszeres fogyasztása nagy mértékben támogatja az egészséges anyagcserét.
- A brokkoli nemcsak kalciumban, hanem A- és C-vitaminban, antioxidánsokban, folsavban és rostokban is bővelkedik.
Az anyagcsere fokozás további sava-borsa
- A spenót erőt és egészséget ad, hisz nemcsak hatékonyan fokozza az anyagcserét, hanem kiváló C-vitamin, antioxidáns, vas, magnézium és kálium forrás is.
- A gyömbér támogatja az anyagcserét, a vérkeringést, az energiaáramlást és az immunrendszert. Javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít a légúti panaszok enyhítésében, hatékony gyulladáscsökkentő, hányinger – és fájdalomcsillapító.
- A zeller segíti a méregtelenítést, kiváló antioxidáns, vérnyomás, gyulladás- és étvágycsökkentő.
- A hagymafélék köztudottan hozzájárulnak a jól-léthez, így többek között az emésztésben, a méregtelenítésben is élen járnak.
- A C-vitamindús citrusfélék szabályozzák a vércukorszintet, fokozzák az anyagcserét és a zsírégetést.
- Az alma, a barack és az ananász kiváló zsírégető és anyagcsere fokozó – egészséges alternatívái az egészségtelen rágcsálnivalóknak.
- A teljes kiőrlésű gabonák-barna rizs, zabliszt stb.- emésztése több zsír elégetésével jár együtt, ráadásul ásványi anyag és rosttartalmuknál fogva sok szempontból is egészségesek.
- Az aszalt szilva köztudottan egy édes hashajtó, anyagcsere fokozó.
- A zöld tea többek között antioxidáns tartalma végett már régóta felkerült a gyógyírek listájára. A benne lévő aktív katekin és a koffein képes felgyorsítani az anyagcserét, fokozza a zsír oxidációját és a szervezet hő- és energiatermelését. A mértékletes zöld tea és kávéfogyasztás rövid távon nemcsak energiát kölcsönöz, hanem az elmét is felpörgeti.
- A csípős fűszerek -csilipaprika, a cayenne bors, curry- átmenetileg magasabb fokozatba kapcsolják az anyagcserét. Az erős paprika ráadásul kiemelten magas kapszaicin és C-vitamin forrásnak is számít.
- Az antioxidánsokban is gazdag fahéj kellemesen támogatja az emésztést és az anyagcserét, hatékonyan szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet.
8+1 anyagcsere fokozó tipp
- Nagyon fontos, hogy mindig reggelizzünk, és tápanyagban gazdag -például zabpelyhet diófélékkel, olajos magvakkal és gyümölcsökkel, spenótos-fetás omlettet vagy túrót teljes kiőrlésű pirítóssal,- ételeket fogyasszunk. Ennek köszönhetően az anyagcserénk is idejében fel tud ébredni, és egész nap képes helytállni.
- A három óránként történő kis mennyiségű étel elfogyasztása kordában tartja a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét és a kalória égetést, így sokkal inkább hozzájárul a fogyáshoz, mint a koplalás. Ráadásul a koplalás többszörös ördögi kört indít be: nemcsak éhező-raktározó üzemmódba kapcsolja a szervezetet, hanem csökkenti az izomzatot, s ezáltal az anyagcserét is.
- A vegyszermentes organikus élelmiszerek tehermentesítik a szervezetet, nem mérgezik a pajzsmirigyet sem, így nem akadályozzák a megfelelő anyagcserét sem.
- A megfelelő anyagcsere összefüggésben áll a növekedési hormon normális működésével, amihez viszont az elegendő alvás és nevetés nagy mértékben hozzájárul.
- Igaz, hogy az izomzat nagyobb súlyt nyom, mint például a testzsír, viszont háromszor annyi energiát is emészt fel. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő izomzattal rendelkezők anyagcseréje gyorsabb, és jóval több kalóriát égetnek el hatékonyan.
- Bár az aerob edzés nem épít extra izmokat, viszont intenzitásánál fogva, az azt követő órákban jelentősen és hosszabb időre felpörgeti az anyagcserét. A gyakorlatok végzése azonban csak minden másnap ajánlatos, így a szervezet nem „kényszerül” folyamatos energia pótlásra.
- A gyaloglás, a kerékpározás, a futás vagy az úszás szintén fokozza az anyagcserét és az oxigén fogyasztást. Egy-egy félperces sprint beiktatásával a sejtek energia ellátása is aktivizálható.
- A teljes jógalégzés hatékonyan átmasszírozza a hasi szerveket, kellően bemelegíti a szervezetet. A jógagyakorlatok pedig nemcsak serkentik az emésztést, hanem optimális mértékben segítenek a tápanyag felszívódásában, a méreg- és salakanyagok kiválasztásában.
+1 tipp: Már az enyhe kiszáradás is jelentősen lassítja az anyagcserét. Minden egyes étkezés, falatozás előtt igyunk meg egy-egy pohár vizet. A hideg víz jobban rákényszeríti a szervezetet arra, hogy több kalóriát égessen el a felmelegedéséhez. A nyers gyümölcsök és zöldségek nedvességtartalmuknál fogva szintén hozzájárulnak a vízháztartás egyensúlyához.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: