Húsvétkor nálunk a főétkezés a kényelmesen elfogyasztott, kora délutánba nyúló reggeli. Nem sietünk sehova, ráérősen, több fordulóban, be-betérő családtagok és vendégek társaságában falatozgatunk a húsvéti díszben álló terülj-terülj asztalkáról. A kötelező fogások – főtt tojás, sonka, otthon reszelt torma, friss péksütemény, húsvéti kalács – mellett díszbe öltöztetem a többféle, finom fűszervajat is.
– Aggod Zsuzsa –
Mar, mint a torma…
A frissen reszelt torma állaga, intenzitása össze sem hasonlítható a boltival, ráadásul kedvedre ízesítheted. A torma lereszelése emberpróbáló művelet, és a húsvéti sztorizások egyik fontos eleme. Ezért is érdemes mindig más családtagból hőst csinálni azáltal, hogy ráosztod a feladatot. Zöldséghámozóval könnyű megpucolni ezt az aszott, saras fehérrépára emlékeztető gyökeret, és aztán jöhet a minden képzeletet felülmúló reszelés. Az igazi vitézek kézzel reszelik, nekem elég volt a darálón átnyomni, hogy a makacs náthám maradékától megszabaduljak.
Hozzávalók:
Az ecetes tormához ½ deci étkezési ecetből, ½ deci vízből, 2 teáskanál cukorból és ugyanennyi sóból készítettem az öntetet. Az ecetes lé hatására leáll a torma illóanyagainak intenzív párolgása, úgyhogy rajtunk múlik, meddig szeretnénk elmenni az önsanyargatásban. Minél tovább álljuk a próbát, annál erősebb lesz a végeredmény!
Tehetsz hozzá továbbá:
- tejfölt, majonézt, így krémesebb lesz;
- reszelhetsz bele almát, fokhagymát;
- de rózsaszínné is varázsolhatod egy kis céklalével…
Húsvéti kalács, ahogy mi imádjuk
A húsvéti asztalról elmaradhatatlan a foszlós mazsolás kalács. Szeretem ezt a tésztát: bár megfonnom még sosem sikerült, kuglófsütőben megsütve szép, finom és sokáig friss ünnepi kalács készül belőle.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2,5-3 dl tej
- 10 dkg mazsola
- ha nagyon ünnepi akarsz lenni, egy zacskó fehér csokis manduladrazsé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- pici só
- citromhéj
Elkészítés:
- 1 dl langyos, cukros tejben keleszd meg az élesztőt.
- A mazsolát tisztítsd meg, és áztasd teába vagy rummal ízesített langyos vízbe.
- A lisztet, sót, cukrot keverd el egy tálban, és morzsold el benne a vajat.
- Add hozzá az élesztős tejet, illetve a meglangyosított maradékból annyit, hogy jól gyúrható tésztád legyen.
- Jól dolgozd össze a hozzávalókat, és konyharuhával vagy fóliával lefedve meleg helyen keleszd a kétszeresére (1/2-1 óra).
- A megkelt tésztát gyúrd jól át, és keverd bele a leszűrt mazsolát, a fehér csokis mandulát, és a reszelt citromhéjat.
- Újra fedd le, és meleg helyen ismét keleszd a kétszeresére. (Ha előző este gyúrod be a tésztát, ezen a ponton tedd a hűtőbe pihenni.)
- Ha ismét a kétszeresére kelt, újra gyúrd át a tésztát. Ha elég bátor vagy hozzá, borítsd ki lisztezett deszkára és oszd három cipóra, majd formázz három rudat, és fond össze. A két végét összeillesztve koszorút is készíthetsz belőle. Ismét keleszd kétszeresére. A kalácsot kend meg tojássárgájával.
- Ha kevésbé vagy bátor, -akárcsak én-, a tésztát borítsd át a kivajazott kuglófsütőbe. Ez az adag a 26 centis formámból bőségesen ki szokott dagadni, úgyhogy kisebb forma esetén kettőben süss kalácsot. Keleszd addig, amíg a forma pereméig nő.
- Akár kalácsformájú, akár kuglóf formájú kalácsot készítesz, előmelegített sütőben 200 °C-on 40-50 percig süsd.
- Ne nyitogasd a sütő ajtaját, és ne vedd ki közvetlenül sütés után, mert a tészta összeesik.
- A formában, tepsiben hagyd kihűlni.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: