Esszencia

Receptötletek a húsvéti sonka mellé 1.

      Húsvétkor nálunk a főétkezés a kényelmesen elfogyasztott, kora délutánba nyúló reggeli. Nem sietünk sehova, ráérősen, több fordulóban, be-betérő családtagok és vendégek társaságában falatozgatunk a húsvéti díszben álló terülj-terülj asztalkáról. A kötelező fogások – főtt tojás, sonka, otthon reszelt torma, friss péksütemény, húsvéti kalács – mellett díszbe öltöztetem a többféle, finom fűszervajat is.

Aggod Zsuzsa –

Mar, mint a torma…

      A frissen reszelt torma állaga, intenzitása össze sem hasonlítható a boltival, ráadásul kedvedre ízesítheted. A torma lereszelése emberpróbáló művelet, és a húsvéti sztorizások egyik fontos eleme. Ezért is érdemes mindig más családtagból hőst csinálni azáltal, hogy ráosztod a feladatot. Zöldséghámozóval könnyű megpucolni ezt az aszott, saras fehérrépára emlékeztető gyökeret, és aztán jöhet a minden képzeletet felülmúló reszelés. Az igazi vitézek kézzel reszelik, nekem elég volt a darálón átnyomni, hogy a makacs náthám maradékától megszabaduljak.


Hozzávalók:
     Az ecetes tormához ½ deci étkezési ecetből, ½ deci vízből, 2 teáskanál cukorból és ugyanennyi sóból készítettem az öntetet. Az ecetes lé hatására leáll a torma illóanyagainak intenzív párolgása, úgyhogy rajtunk múlik, meddig szeretnénk elmenni az önsanyargatásban. Minél tovább álljuk a próbát, annál erősebb lesz a végeredmény!

Tehetsz hozzá továbbá:

  • tejfölt, majonézt, így krémesebb lesz;
  • reszelhetsz bele almát, fokhagymát;
  • de rózsaszínné is varázsolhatod egy kis céklalével…

Húsvéti kalács, ahogy mi imádjuk

    A húsvéti asztalról elmaradhatatlan a foszlós mazsolás kalács. Szeretem ezt a tésztát: bár megfonnom még sosem sikerült, kuglófsütőben megsütve szép, finom és sokáig friss ünnepi kalács készül belőle.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2,5-3 dl tej
  • 10 dkg mazsola
  • ha nagyon ünnepi akarsz lenni, egy zacskó fehér csokis manduladrazsé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • pici só
  • citromhéj

Elkészítés:

  1. 1 dl langyos, cukros tejben keleszd meg az élesztőt.
  2. A mazsolát tisztítsd meg, és áztasd teába vagy rummal ízesített langyos vízbe.
  3. A lisztet, sót, cukrot keverd el egy tálban, és morzsold el benne a vajat.
  4. Add hozzá az élesztős tejet, illetve a meglangyosított maradékból annyit, hogy jól gyúrható tésztád legyen.
  5. Jól dolgozd össze a hozzávalókat, és konyharuhával vagy fóliával lefedve meleg helyen keleszd a kétszeresére (1/2-1 óra).
  6. A megkelt tésztát gyúrd jól át, és keverd bele a leszűrt mazsolát, a fehér csokis mandulát, és a reszelt citromhéjat.
  7. Újra fedd le, és meleg helyen ismét keleszd a kétszeresére. (Ha előző este gyúrod be a tésztát, ezen a ponton tedd a hűtőbe pihenni.)
  8. Ha ismét a kétszeresére kelt, újra gyúrd át a tésztát. Ha elég bátor vagy hozzá, borítsd ki lisztezett deszkára és oszd három cipóra, majd formázz három rudat, és fond össze. A két végét összeillesztve koszorút is készíthetsz belőle. Ismét keleszd kétszeresére. A kalácsot kend meg tojássárgájával.
  9. Ha kevésbé vagy bátor, -akárcsak én-, a tésztát borítsd át a kivajazott kuglófsütőbe. Ez az adag a 26 centis formámból bőségesen ki szokott dagadni, úgyhogy kisebb forma esetén kettőben süss kalácsot. Keleszd addig, amíg a forma pereméig nő.
  10. Akár kalácsformájú, akár kuglóf formájú kalácsot készítesz, előmelegített sütőben 200 °C-on 40-50 percig süsd.
  11. Ne nyitogasd a sütő ajtaját, és ne vedd ki közvetlenül sütés után, mert a tészta összeesik.
  12. A formában, tepsiben hagyd kihűlni.

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!