Húsvétkor nálunk a főétkezés a kényelmesen elfogyasztott, kora délutánba nyúló reggeli. Nem sietünk sehova, ráérősen, több fordulóban, be-betérő családtagok és vendégek társaságában falatozgatunk a húsvéti díszben álló terülj-terülj asztalkáról. A kötelező fogások – főtt tojás, sonka, otthon reszelt torma, friss péksütemény, húsvéti kalács – mellett díszbe öltöztetem a többféle, finom fűszervajat is.
– Aggod Zsuzsa –
Friss vajas zsömle
Amíg a korán kelők elropogtatják a müzlijüket, elkészülhet a friss, finom, hajtogatott zsömle. Ha kenyérsütő gépet használsz a dagasztáshoz, könnyen időre programozhatod, de ha hozzám hasonlóan nem fogyasztod a konyhai légteret ezzel az alkalmatossággal, este megdagaszthatod és kelesztheted a tésztát. Éjszakára a hűtőbe téve az élesztőgombák felfüggesztik működésüket, reggel pedig fél óra alatt elkészülhetsz a „zsenge” zsömlével.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 45 dkg liszt
- A tetejére: 10 dkg vaj
Elkészítés:
- 1 dl langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt. Közben keverd el a lisztet a sóval, és morzsold bele a vajat. Add hozzá az élesztős tejet, és a meglangyosított maradékból annyit, hogy jól gyúrható tésztád legyen. Dagaszd, és keleszd meleg helyen a kétszeresére.
- (Vagy a megadott sorrendben tegyél mindent a kenyérsütőgépbe, és másfél óra alatt dagaszd-keleszd meg.)
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki másfél ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval vagy lisztezett vékony falú pohárral szaggass köröket belőle – nekem 7 centisből 15 db lett.
- Minden kört középen egy éles késsel hasíts be -de ne vágd ketté!-, majd kend meg olvasztott vajjal, a hasíték mentén pedig hajtsd félbe.
- Ritkásan helyezd a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsire, és a tetejüket is kend meg olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt készre sülnek.
Tojás ül a snidlingben
- Fűszervajat igazán egyszerű készíteni, hisz elég, ha szobahőmérsékletű vajhoz különféle fűszereket keversz, és hűtőben hagyod megszilárdulni. Vaj helyett lehet vajkrémet, krémsajtot, tehén- vagy juhtúrót is használni, a fűszerek számát pedig csak az ízlésünk korlátozza.
Húsvét lévén igyekeztem minél színesebbre keverni a különféle fűszervajakat, és tojásformában kifagyasztani őket:
A legpirosabb tojás-vaj hagyományos körözöttből készült, a sárgához kurkumát, curryt római köményt és sót használtam. - A zöld változathoz a konyhaablakban növő fűszernövények – bazsalikom, oregano, rozmaring és petrezselyem – levelét mozsárban törtem össze, és kevés fokhagymával együtt kevertem a vajkrémhez.
- A fehér tojás sajtkrémet, fokhagymát és apróra vágott diót tartalmaz.
A fűszervajakat egy fém, tojásformájú dobozka két részében fagyasztottam ki, de bármilyen, tojás alakú műanyagforma (pl. a Kinder Joy csoki doboza) is alkalmas a feladatra. - Miután megfagytak, hideg vizet locsoltam a formára, és kifordítottam a fűszervajat belőle. Fű helyett snidling-ágyra ültettem, és tubusos mustárral, paprikakrémmel, majonézzel díszítettem őket. A vékonyabb mintákhoz kivágott csücskű nejlonzacskóból nyomtam ki a szószt.
Ezzel az ünnepi ötlettel biztos sikert aratsz!
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: