Esszencia

Szöveteink feszességének őre: a kollagén 1.

      A kor haladtával a kollagén természetes termelődése lelassul, a sejtek felépítése erejét veszti. Ennek következtében, a bőr elvékonyodik és legyengül, törékenyebbé, rugalmatlanabbá válik, ráncok jelentkeznek rajta. A haj kifakul, az ízületek elveszítik rugalmasságukat, a csontfelépítés minősége romlani kezd. A leépülés mértéke és tempója egyénileg változó: függ a genetikai adottságoktól, a mértéktelen napozás és stresszes, lehangolt állapotok mennyiségétől. Érthető tehát, hogy világszerte emberek milliói keresik a lehetőségét annak, hogy miképp stimulálhatják szervezetük kollagén termelődését, pótolhatják a veszteségeket. Egyre népszerűbb a bőr speciális töltőanyaggal történő -krémek általi, injekciós- feltöltése, ami nemcsak az esztétikai hibákat -ráncok, vonalak, megereszkedés stb.-képes áthidalni, hanem hyaluronsav tartalmánál fogva a kollagén termelést is serkenti, miközben helyreállítja a sérült bőr szerkezetét. Összeállításunkban igyekeztük csokorba gyűjteni a kollagén-hiány pótlásának természetes módszereit.

A kollagén élettani jelentősége

    A kollagén az emlősök fehérjeállományának egyik legjelentősebb képviselője: az emberi fehérjekészlet körülbelül 30 százalékát öleli fel. Létfontosságú aminosav, főbb elemei: a hidrogén, az oxigén, a nitrogén és a szén. Az egyik leghosszabb rostos szerkezetű fehérje, kiváló a szakítószilárdsága. Kívülről támogatja a sejtek, így a legtöbb szövet felépítését: hétköznapi nyelven szólva egyfajta ragasztó, amely összetartja a testet; tudományosabban pedig a rostszövetek -pl. a bőr, az ínszalagok, az ízületek, a csontok, az erek és a bél- rugalmasságát és tartósságát biztosító nélkülözhetetlen alkotóelem. Az érrendszer épségének és megfelelő működésének megőrzése által segíthet a szívpanaszok gyógyításában is, míg például a szarvasmarha kollagénrostjai hatékonyan alkalmazhatók a fogínybetegségek kezelésében. Enyhíti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, és nem utolsó sorban bőrfiatalító, -feszesítő és -gyógyító erejénél fogva is igen népszerű.

Kollagénbarát étrend

  • A treonin egyike a kollagén termelődéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavaknak, amit a szervezet nem képes előállítani, így csak táplálékkal vagy kiegészítőkkel juthatunk hozzá. Treonin gazdag élelmiszerforrás a tojás, a lencse, a csicseriborsó, a futóbab, a spárga, a mogyoró, a szója, valamint a csirke-, a disznó- és a marhahús.
  • A kollagén termelődését támogató prolint bár a szervezet is termeli, mégsem árt, ha minél több zselatin, a szója, a tej, a sajt, a káposzta és a marhahús szerepel az étrendünkben.
  • A C-vitamin a prolinnal karöltve szintén támogatja a kollagén termelődését, ezért érdemes minél több C-vitamin dús élelmet –citrusfélét, csipkebogyót, kivit, szamócát, áfonyát, paprikát, almát, káposztafélét, spenótot, spárgát stb.- fogyasztani.
  • A kéntartalmú élelmiszerek –zöld és fekete olajbogyó, uborka, friss zeller szára-, különösen az A-vitaminban gazdag élelmiszerekkel -nyers sárgarépa, édesburgonya és sárgadinnye– történő együttes és rendszeres fogyasztása nélkülözhetetlen a kollagén egészséges termelődéséhez is.
  • A szójatermékek genistein tartalmuknál fogva támogatják a kollagén termelődését, illetve segítenek megakadályozni a bőr öregedését, illetve minőségi romlását siettető enzimek működését.
  • A zöld levelű zöldségek a kollagén termelő anyagok mellett antioxidánsokban is dúskálnak. Így például a spenót és a káposztafélék jeleskednek a bőr hidratálásában, rugalmassá tételében, valamint a ráncosodás enyhítésében is.
  • A roncsoló hatású szabad gyököket semlegesítő antioxidánsokban gazdag piros gyümölcsök és zöldségek -piros paprika, cékla, paradicsom, édes burgonya, sárgarépa, aszalt szilva, áfonya stb.- támogatják a kollagén termelődését, a bőr természetes UV-szűrését és -védelmét – is.
  • Az Omega-3 zsírsav jelenléte Ideális környezet teremt a kollagén termelődésének, ezért is ajánlott minél több tengeri halat, lenmagot, valamint diófélét fogyasztani.
  • A pulykahús izom- és bőrbarát karnozin dipeptid tartalmánál fogva lassítja a bőr rugalmasságának elvesztését, illetve a szívpanaszok kialakulását.
  • A fekete csokoládé antioxidáns tartalmánál fogva fokozza a bőr véráramlását, így tápanyag és nedvesség ellátottságát is, miközben segíti az UV-védelemét is.
  • A manuka-méz, vagyis Új-Zéland egyik specialitása különleges gyógyerőt birtokol – a maorik évszázadok óta használják többek között bőrápolásra, a bőrsejtek megújítására és felépülésére, a kollagén rostok erősítésére.
  • Az avokádó, valamint annak olaja növényi szteroid tartalmánál fogva, külsőleg és belsőleg egyaránt hatékonyan támogatja a kollagén termelődését. Növeli az oldható kollagén jelenlétét, hozzájárul a bőr regenerálódásához, felveszi a harcot a szabad gyökök, a pattanások, a ráncok és a májfoltok ellen.

Étrend kiegészítők

     Sajnos a szervezet kollagén pótlása nem annyira egyszerű folyamat, mint mondjuk a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, mivel az előbbi esetben a szervezet fehérje termelődését, és nem „csak” az aktív felszívódást kell megcéloznia. Érdemes tehát utánajárni, hogy a kollagén – kiegészítők -például a hidrolizátum, a kollagén peptid tabletta vagy folyadék- közül melyek a leghatékonyabbak. Annyi bizonyos, hogy eredményességüket a C-vitamin, a porc és ízületi panaszokra szedhető glükozamin, kondroitin, valamint a zselatin, mint denaturált kollagén fokozhatja.

Krémek

     A kollagén-fehérje a keratinnal karöltve garantálja a bőr simaságát, rugalmasságát és ellenálló képességét. Általában a ránctalanító és fiatalító krémek, valamint az „anti-aging” hidratálók rövid távon valóban növelik a bőr feszességét, javítják a textúráját, és ragyogóbbá teszik – de csak a bőr felszín! A kollagén termelődése azonban a mélyebb, középső rétegben zajlik, így ezek a termékek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Érdemes tanulmányozni a készítmények címkéjét, és lehetőleg olyat választani, ami tartalmazza az alábbiakat:

  • A retinoid vagy rentinol felgyorsítja a bőr megfiatalodását, az elhalt, elöregedett sejtjeinek újakkal történő felváltását, s ezáltal a kollagén termelődését. Az ilyen tartalmú krémek a bőr azon rétegeire hatnak, ahol az új sejtek termelődnek, s ahol a kollagén kifejtheti feszesítő és támogató hatását.
  • Egyes „anti-aging” krémek réz-peptid, vagy egyéb peptid tartalmuknál fogva növelhetik a kollagén termelődését, gyorsíthatják a sebgyógyulást.
  • A tretinoin erőteljesebb hatású, így kizárólag szakember tanácsára alkalmazható a mélyebb ráncok és bőrrepedések esetében.

folytatjuk –

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!