Az ekcéma, a bőr krónikus allergiás reakciója, ami viszkető, pikkelyes és kiütéses foltokban szinte bármelyik testrészen megjelenhet. Leggyakrabban azonban az arcon, a fejbőrön, a könyök hajlatban, a térden, a bokán és kézfejen mutatkozik. Az érintett terület kiszárad, kérgessé és repedezetté válik, nedvedző hólyagocskák és bőrpír „tarkítja”. Vakarásra állapota rosszabbodik, gyulladások, fertőzések, valamint különféle másodlagos szövődmények melegágyává válhat. Nézzük mi húzódhat az ekcéma hátterében, s vajon melyek a természetes gyógymódjai.
Lehetséges okai
Statisztikák szerint az ekcéma kialakulásáért legtöbbször valamilyen élelmiszer -tehéntej, tojás, glutén, szója, mogyorófélék, tenger gyümölcsei, hal, citrus, paradicsom stb.-. allergia vagy intolerancia okolható, de az egyéb közismert allergének – poratka, pollenek, szőr, vegyszerek, adalék- és méreganyagok, nehézfémek, gyógyszerek stb.- is kiválthatják. Általában krónikus gyulladással és más allergiákkal – pl. asztma, szénanátha- társul. Sokszor nem lehet pontosan meghatározni az ekcéma „kór-okozóját”, de az bizonyos, hogy száraz levegő, hőmérséklet ingadozás, víz és stressz hatására a tünetei fokozódnak.
- Az étrendből és az életvitelből érdemes tehát kiszűrni a lehetséges vagy kimutatott, személyre szabott allergén anyagokat, környezeti tényezőket, stresszfaktorokat.
- Általánosan fontos a szervezet méregtelenítése, valamint az emésztőrendszer normális működésének támogatása is.
Ekcéma enyhítő és megelőző étrend
- Fogyassz minél több természetes táplálékot, nyers növényi rostokban dús, lúgosító „zöldekben” gazdag táplálékot: turmixolva, kifacsarva, salátaként vagy enyhén párolva. Bőrbarát zöldséglevet készíthetsz például friss zeller, uborka, kelkáposzta, petrezselyem, koriander és gyömbér összeturmixolásával.
- A pasztőrözött tehéntej termékek próbára tehetik az immunrendszert, ezért ekcéma esetén érdemes kiiktatni őket csakúgy mint a glutén tartalmú (búza, rozs, árpa), élesztővel erjesztett és savat termelő ételeket. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű magvak, az élőflórás natúr joghurt és kefir, valamint a savanyú káposzta fogyasztása ajánlott.
- A probiotikumok támogatják és „újraélesztik” a hasznos baktériumokat nemcsak a bélben, hanem a bőrön is. Kutatások bizonysága szerint, megelőző szerepük van az ekcéma kialakulásában is.
- A gyorséttermi, a vegykezelt, valamint a magas cukor és mesterséges adalék tartalmú élelmiszerek fogyasztása is gyakrabban vezet allergiás reakcióhoz, ráadásul az immunrendszert is gyengíti. Ajánlott tehát ezeket is kerülni.
- A koffeines italok súlyosbíthatják az ekcémát, helyettük inkább ásványvizet fogyassz.
Vitaminok és nyomelemek
- Az A-vitamin előírásszerűen alkalmazva segít megfékezni a kitörő ekcémát, felgyorsítja a gyógyulást.
- A D-vitamin támogatja az ekcéma enyhülését, hiánya összefügg az ekcéma súlyosabb állapotával.
- Az E-vitamin enyhíti a bőr viszketését és szárazságát.
- A cink részt vesz a bőr gyógyulásában, illetve az esszenciális zsírsavak hatékony hasznosításában.
- Az Omega3-zsírsav kiváló gyulladáscsökkentő, hatékonyan enyhíti az allergiás tüneteket is – az étrend kiegészítőkön kívül az avokádó, a lazac, a tonhal, a makréla, a tojás, a dió, a chia- és a lenmag, valamint az immunerősítő spirulina alga bővelkedik benne.
– folytatjuk –
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: