Esszencia

Hűsítő és hidratáló ételek 1.

      A kánikulában a legtöbben hűsre, hideg ételekre és italokra vágyunk, hogy enyhíthessük a tikkasztó hőséget. Ugyanakkor az arab kultúrában régóta felismerték azt, hogy a „forró” italok fogyasztásával gyengéden és kellemesen hozhatjuk működésbe szervezetünk önhűtő rendszerét, beindíthatjuk természetes hőleadását. Tehát a tea is a hűsítő ételek közé sorolható, melyek nemcsak a meleg érzetet enyhítik, hanem a méreganyagokat is képesek kiűzni a szervezetből, miközben nyugtatják, kímélik és táplálják azt. Összeállításunk egyszerű és hatékony ötletekkel igyekszik „hideg zuhanyként” szolgálni a rekkenő hőségben.

       A kínai hagyományos orvoslás szerint a hűsítő ételek táplálják a „yin” energiáját, vagyis a női, az érzelmi, a nyugalmat és hűvöset árasztó folyamatokat. Azonban, ha a „yang” energia, vagyis a férfi, a racionális, a tűz kerül túlsúlyba, a test túlságosan felhevül, s többek között fokozódik az izzadás, a szomjúság, a pulzus és a szívverés. A nyár a vékonybelet uraló tűz elemmel, valamint a tudatosság, a kreativitás és érzelem központjával, a szívvel hozható összefüggésbe. Kánikulában a felesleges hőt tetézi a tűz elem erőteljesebb jelenléte a testben, ami feszültséget és ingerlékenységet is generálhat. Odafigyeléssel, harmonizáló étrenddel azonban kiegyensúlyozottá válhatunk, s ezáltal nemcsak hideg érzetünk, hanem kedélyállapotunk is fokozódhat. Érdemes tehát megteremteni a szükséges harmóniát, hogy a kánikulát is önfeledten élvezhessük, s a vakáció valóban könnyed, kellemes és pihentető legyen.

      Hűsítő és hidratáló ételek

  • A friss és nyers, vitamindús gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmuknál fogva segítenek pótolni a fokozottabb izzadással veszített folyadékot.
  • Az eper, a málna, a szeder és az áfonya lúgosító „yin”-jellegű gyümölcsök, melyek a testben életre keltik a hideg levegő áramlását.
  • A citrusfélék, az őszibarack, a kivi és a mangó sem hiányozhat hűsítő étrendünkből.
  • A tengeri zöldségek -alga, hínár- tele vannak kalciummal, vassal, foszforral, vitaminokkal és nyomelemekkel. Az értékes tápanyagok mellett, hideg energiákkal töltik fel a szervezetet.
  • Az édes és kálium dús banán képes kikapcsolni a bélrendszer fűtőrendszerét, miközben hidratál és méregtelenít. Önmagában, salátában vagy fagylaltként is megállja a helyét.
  • Az avokádó, a banánnál háromszor több káliumot tartalmaz, így még hatékonyabb ellenszere a hőgutának. Legalább 20 százaléka egyszeresen telítetlen zsírsav, kalória tartalmának 80 százaléka pedig könnyen emészthető egyéb zsír. Adhatjuk salátához, vagy citromlé és hagymafélék hozzáadásával egyszerűen készíthetünk belőle avokádókrémet is.
  • A friss kókusz húsa és leve nem csak ízletes és az egészségre hasznos, hanem hűsítő hatású is. Önmagában, turmixként vagy natúr joghurtba keverve ellenállhatatlan.
  • A nyár sztárjai az ínycsiklandó, könnyen emészthető dinnyefélék, ami nem is csoda, hiszen oltják a szomjúságot, táplálják, hidratálják és felfrissítik a szervezetet. Hűtve és felkockázva tálalva, senki sem tud ellenállni a csábításuknak.
  • Az uborkát frissítő arcpakolásként is használhatjuk.
  • A sötét leveles zöldségek 80 – 95 százaléka víz, a maradék pedig a szervezet számára csupa értékes tápanyag. Könnyen és gyorsan emészthetőek, hideg érzetet kölcsönöznek. Smoothie, leves, köret és saláta alapanyagnak egyaránt tökéletesek.
  • A római saláta táplálja, erősíti a májat és a vért, segíti a méregtelenítést. Enyhén kesernyés íze csökkenti a hőérzetet, tökéletes nyári saláta alapanyag.
  • A gombafélék tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, tápértékük hűsítő hatású. Nyersen, párolva, roston sütve egyaránt tálalhatók.
  • A petrezselyem, a koriander, a gyömbér és a bazsalikom jótékony, (nem csak) nyári fűszerek.
  • A fűszeres, csípős ételek fogyasztása azonnal izzadásra késztet, ezáltal beindítja a szervezet önhűtő mechanizmusát, hűsíti a bőrt.
  • Végül, de nem utolsó sorban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy különösen nyáron fokozottan ügyeljünk az elegendő folyadék bevitelre: naponta minimum 2-3 liter, lehetőleg friss vizet fogyasszunk.

folytatjuk –

Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”,  oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/

A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!