A kánikulában a legtöbben hűsre, hideg ételekre és italokra vágyunk, hogy enyhíthessük a tikkasztó hőséget. Ugyanakkor az arab kultúrában régóta felismerték azt, hogy a „forró” italok fogyasztásával gyengéden és kellemesen hozhatjuk működésbe szervezetünk önhűtő rendszerét, beindíthatjuk természetes hőleadását. Tehát a tea is a hűsítő ételek közé sorolható, melyek nemcsak a meleg érzetet enyhítik, hanem a méreganyagokat is képesek kiűzni a szervezetből, miközben nyugtatják, kímélik és táplálják azt. Összeállításunk egyszerű és hatékony ötletekkel igyekszik „hideg zuhanyként” szolgálni a rekkenő hőségben.
A hőségben fokozottabban izzadunk, bőr irritáció, napégés, kiütések, szúnyogcsípések tehetik még kellemetlenebbé közérzetünket. Általában a hűsítő gyógynövények nyugtató hatásúak, bővelkednek illóolajban. Fogyaszthatjuk őket teaként, keverhetjük hűsítő italokhoz, gyümölcslevekhez, -levesekhez és -salátához, vagy külsőleg is alkalmazhatjuk. Lehetőleg mindig friss gyógy- vagy fűszernövényt válasszunk.
Hűsítő és hidratáló gyógynövény-özön
- A borsmenta mentol tartalmánál fogva a hideg érzékelő receptorokra hat. Vérpezsdítő, felfrissíti az elménket, hatékonyan tisztítja légutakat, csillapítja a gyulladásokat.
- A citromfű tágítja a pórusokat, így szabad teret engednek a hőleadásnak, párologtatásnak. Hűsítő hatása mellett nyugtatja az idegeket, támogatja az emésztést és a méregtelenítést csakúgy, mint az ánizs és a kömény.
- A koriander ellensúlyozza a csípős fűszerek okozta “lángolást”, miközben segíti az emésztést, szabályozza a vércukor szintet.
- A különleges aromájú kardamom hűsítő és emésztést serkentő erényéhez nem férhet kétség.
- A hűsítő és antimikrobiális kapor A-, B- és E-vitaminban, valamint kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban és folsavakban gazdag, kiváló gyógyír fejfájásra, emésztési és bőrpanaszokra.
- Bár a kesernyés íz a tűz elemmel kapcsolatos, mégis hűsítő hatású – jó választás lehet tehát például a pitypang, az endívia és a zsázsa.
- A galagonyalevél támogatja az emésztést, erősíti a szívet.
- A sárga krizantém az emésztés akadályozása nélkül hűti a szervezetet.
- A vörös here stimulálja a vérkeringést, megtartja a test hűvösségét.
- A málna és az eper levél segíti pótolni az izzadás során elvesztett ásványokat.
- A hibiszkusz nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem üdítő fanyarsága miatt is vitalizáló.
7 praktikus tanács
- A nyári hőségben lehetőleg mellőzzük a nehezen emészthető zsíros, szénhidráttal teli ételek, tejtermékek és alkoholos italok fogyasztását.
- A látszólag jól eső jéghideg ételek nemcsak a hőleadást, hanem az emésztést is megzavarhatják.
- Bár az elegendő izzadás csökkenti a testhőt, és segít alkalmazkodni a környezeti körülményekhez, az aktív testmozgást vagy kiadósabb sétát inkább a hűsebb napszakokra iktassuk be. A korai kelés például lehetőséget nyújt arra is, hogy élvezzük a hajnali friss levegőt.
- A hőségben kíméljük magunkat a megerőltető testmozgástól, és inkább pihenjünk, meditáljunk vagy jógázzunk.
- Viseljünk laza, világos színű természetes alapanyagú ruházatot – a fehér, a világoskék, a zöld és a lila hűvösséget, míg a sárga, a narancs, a piros és a fekete melegséget árasztanak.
- Vegyünk fel jól szellőző fejfedőt, s ha kell vállunkat, felső testünket és lábunkat is védjük a napsütéstől.
- A légkondicionáló táptalajt biztosíthat a megfázásnak, hidegrázásnak és a stressztűrő képesség csökkenésének. Ha mégis szükségét érezzük, a kinti hőmérséklethez közelítő hőfokra tegyük, a ventilátort pedig a legkisebb fokozatra állítsuk.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: