Hiába régóta ismert betegség a szalmonella, mégis minden nyáron akad áldozata. A fertőzést a „Salmonella” baktériumok okozzák, melyek elsősorban az állati eredetű élelmiszereken -a húsokban, a tejtermékekben, valamint a tojás belsejében és a héján- találhatók meg. A meleg és nedves körülmények között igazán életképesek, tehát a hűtőszekrényben nem szaporodnak – viszont nem is feltétlenül pusztulnak el. Kivédeni csak megelőzéssel, bizonyos óvintézkedések megtételével lehet, fertőzöttség esetén pedig természetesen kezelhető. Ehhez nyújthat segítséget összeállításunk:
9+1 hasznos tanács
- A húsos, tejes és tojásos, illetve romlandó ételeket, élelmiszereket kizárólag hűtőben tároljuk – ezeket az elkészítés módjától függően, az újbóli fogyasztás előtt lehetőleg jól forrósítsunk át.
- A nyers húst mindig csomagoljuk be, hogy a leve még a hűtőben se csöpöghessen rá más élelmiszerre.
- A fagyasztott húst – főleg nyáron – ne hagyjuk szobahőmérsékleten felolvadni. Helyette hűtőben várjuk meg míg felenged, vagy a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját használjuk.
- Feldolgozás, valamint sütés-főzés előtt minél melegebb vízben mossunk kezet alaposan – még a rekkenő hőségben is.
- Felhasználás előtt a tojásokat mindig alaposan mossuk meg csakúgy, mint a zöldség- és gyümölcsféléket.
- A húsokat és a tojást megfelelően süsük át, főzzük meg.
- Grillezéskor ügyeljünk arra, hogy a nyers húsok ne érintkezzenek olyan alapanyagokkal, amik nem igényelnek alapos átsütést.
- A tölteléket csak a sütés előtt tegyük a húsba, vagy főzzük elő külön.
- A „kockázatos” élelmiszerek feldolgozása során használt eszközöket, edényeket és felületeket azonnal és alaposan tisztítsuk meg – a mosogatót és a konyhapultot hetente egyszer fertőtlenítsük.
+1: Az állatok simogatása és takarítása után mindig mossunk kezet, mivel a székletükben előfordulhat a madarak és hüllők által terjesztett szalmonella baktérium.
13+1 természetes gyógymód
Általában a fertőzéssel járó kellemetlen tünetek -a hányás, a hasmenés, a gyomor- és fejfájás, a hidegrázás és a láz- teljes nyugalomban és sok pihenéssel 1-2 napon belül csillapodni kezdenek. Érdemes azonban azonnal, de állapotromlás esetén mindenképp orvoshoz fordulni!
- A hasra helyezett forró vizes palack enyhíti a gyomorgörcsöket.
- A megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen: ásványvízzel, (kivételesen) cukros teával, almalével, illetve koffeinmentes szénsavas üdítőkkel.
- A sportitalok feltöltik a szervezet elektrolit háztartását, a bennük lévő cukor pedig támogatja a folyadék megkötést.
- Egy kanál méz hatékony természetes antibiotikum, így a szalmonella baktérium leküzdésében is segíthet.
- A banán hozzájárul a szervezet kálium pótlásához.
- Mellőzzük a nehezen emészthető, fűszeres és zsíros ételeket, tejtermékeket, nyers zöldségeket, süteményeket, valamint az alkoholt és a kávét. Helyettük pirítós, enyhén sós keksz, alaposan megfőtt rizs vagy tört krumpli fogyasztása javasolt.
- Az étvágy megjelenésekor lehetőleg könnyen emészthető csirkehúslevest fogyasszunk
- A gyömbér és a borsmenta hatékonyan enyhíti a gyomorbántalmakat.
- A szegfűszeg, az arany gyökér és a fekete dió kiváló vírus- és baktériumölő.
- Az oregano olaj, valamint a hagymafélék antimikrobiális tulajdonságuknak köszönhetően elpusztítják a baktériumokat.
- A probiotikus készítmények helyreállítják a bélflóra működését.
- Az aktív szén nemcsak a hasmenést kontrollálja, hanem a belekben lévő méreganyagokat is megköti.
- Az Arsenicum album homeopátiás készítmény enyhítheti az ételmérgezés kellemetlen tüneteit.
+1: Az „ételmérgezés” hátterében lelki okok is húzódhatnak, például az alacsony önbecsülés és a túlérzékenység, valamint az, ha kicsúszik a gyeplő a kezünk közül, illetve aránytalanul előrébb helyezzük mások jóllétét a sajátunkénál.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: