A bőr, természetes UV-védelmének kulcsa a szervezet megfelelő antioxidáns szintjében rejlik. Az antioxidánsok hatékonyan lépnek fel a szabad gyökök leküzdésében, melyek az egészséges sejtektől létfontosságú elektronokat vonnak el. Lassítják a bőr öregedését, felvértezik a káros környezeti hatásokkal szemben, csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Bár a magas fényvédő faktorú naptejek megóvhatják bőrünket, de tartalmazhatnak nem kívánatos összetevőket is. Nézzük, vajon a természet milyen lehetőségeket kínál arra, hogy a nap jótékony hatásaiban részesüljünk, viszont a kártékonyaktól megvédjük magunkat.
Természetes napvédők
- A zöld levelű zöldségek – brokkoli, spenót, mángold stb.- és a fűszernövények -petrezselyem, bazsalikom, zsálya, rozmaring stb.- tele vannak bőrvédő antioxidánsokkal
- Az algafélékben lévő speciális karotinoid az egyik legerőteljesebb napvédő. A karotinoidok csoportjába tartozó karotinok a növények „pigmentjeiként” gondoskodnak a fotoszintézisről és a napfény-védelemről, képesek aktiválni az emberi pigmentet, a melanint is. Az algán kívül, fogyasszunk minél több sárgabarackot, mangót, sárgarépát, édesburgonyát és céklát.
- A likopin, vagyis a piros karotin a béta-karotinnál is hatékonyabban óvja a bőrt a leégéstől és az UV fénytől. Leggazdagabb forrása a görögdinnye, a paradicsom, a piros kaliforniai paprika, a papaya és a piros grapefruit.
- A piros szőlő flavonoid tartalmánál fogva megóvja a bőrt az UVB sugarak káros hatásaitól, csillapítja a leégéssel járó gyulladást és a fájdalmat.
- Az eper fogyasztása csökkenti a bőr UVB-sugárzás általi roncsolódását, valamint a sejtek DNS károsodását. Az eperben és az áfonyában lévő antioxidáns enyhíti a leégéssel járó gyulladást és oxidatív folyamatokat is.
- A vitaminbomba gránátalma speciális vegyületeinek köszönhetően megerősíti a bőr felső rétegeit, s ezáltal felvértezi a káros napsugarak ellen is.
- A rizs, a búza és a rozs bővelkedik hisztidinben, ami stimulálja a bőr természetes fényvédő aminosavjának termelődését.
- A zöld, a fekete, de leginkább a fehér teában lévő katekinek és polifenolok csillapítják a gyulladást és az UV-sugárzás káros hatását. Rendszeres fogyasztása tehát „melegen” ajánlott.
- A kakaó szintén dúskál bőrvédő és szabadgyök-gátló flavonoidokban és antioxidánsokban. Ugyanakkor a hozzáadott tej megzavarhatja a hasznos összetevők megfelelő felszívódását, így az egészség terén például a tejcsokoládé több szempontból is alul marad az étcsokoládéval szemben.
- Az Omega3-zsírsav kiváló gyulladáscsökkentő, megóvja a bőrt a napégéstől, a szabad gyökök kártékony hatásától. Leggazdagabb forrása: a lazac, a szardínia, a hering, a makréla, a „tengeri füvek”, a zöld leveles zöldségek, valamint a len-, a kender- és a chia mag.
- A C-vitamin az egyik legerőteljesebb antioxidáns, fogyasszunk minél több piros és déli gyümölcsöt, káposztát, brokkolit, karfiolt stb.
- A közvetlenül a napfényből érkező D3-vitamin segít megóvni bőrünket annak káros hatásaitól is. Természetes védelmet nyújt a leégés és a bőrbetegségek ellen. Étrend kiegészítőként, illetve a lazac és a gomba rendszeres fogyasztásával is bevihető a szervezetünkbe.
- Az E-vitamin köztudottan univerzális bőrbarát, megóvja a bőrt és a szemet az ultraviola sugárzástól. Az árpában, rozsban, zabban, rizskorpa és pálmaolajban található tokotrienol élen jár a szabad gyökök kiiktatásában.
+ 3 hasznos tanács:
- Ne feledkezzünk meg az elegendő víz fogyasztásról, hisz bőrünk, szervezetünk hidratáltsága pajzsot képez a környezeti ártalmakkal szemben is.
- Ne féljünk a (déli) naptól, de törekedjünk mértékletességre!
- A napfürdőzést fél óránként szakítsuk meg, és legalább ugyanennyi időre vonuljunk árnyékba – egy hűsítő csobbanás is felüdítő lehet.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: