A karácsonyi hangulatot a szeretet és boldogság mellett a forró italok kellemes illata is átjárja. Szinte képtelenség ellenállni a szegfűszeggel, fahéjjal és gyömbérrel megbolondított forralt bor csábításának – ráadásul ezek a fűszerek gyógyerővel is bírnak!
Gyógynövényes kávék
Számos helyen kaphatók már készen is a különféle növényi összetevőkből készült speciális kávékészítmények. Igaz, hogy ezek koffeinmentesek, mégis ízvilágukban, természetes stimuláló hatásukban kellően megközelítik a kávéhoz fűzött elvárásainkat.
- Legismertebb a cikória, ami egy kifejezetten téli „saláta-növény”. A gyökeréből nyert kávépótló elősegíti az emésztést, a táplálék felszívódást is. Jelentős kalcium-, kálium-, jód- és foszforforrás.
- Az ősi moringa energiabombaként robban a modern világ köztudatába. A szervezetet kímélő, de hosszan tartó élénkítő hatása mellett erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet. Támogatja az egészséges emésztést és az anyagcserét, erősíti a csontozatot és az ízületeket.
- A gyermekláncfűgyökér segíti a máj és a vesék működését, méregtelenítését, stimulálja az emésztést és az inzulintermelődést, csökkenti a magas vérnyomást, hatékony baktérium- és gombaölő. Természetes édesítőszerként is ajánlott.
- A magas C- és E-vitamin-, valamint káliumtartalmú bojtorján csökkenti a vérnyomást, támogatja az az immun- és emésztőrendszer, valamint a máj működését, szabályozza a szervezet hormonháztartását, inzulin- és glükóz-szintjét.
Tipp az átszokáshoz: Bár a mértékletes kávéfogyasztásnak élettani előnyei is vannak, azonban hátrányaival is számolnunk kell: például gátolja a szervezet B-vitamin-felszívódását, kimeríti kálium- és magnéziumkészletét. Érdemes tehát az őrölt kávét az említett gyógynövényőrlemények valamelyikével vagy mindegyikével dúsítani – akár egyre nagyobb arányban, sőt 100 százalékban is átvehetik a kávé helyét.
Forró csokoládé
A tiszta, adalékanyag-mentes kakaó jóval több egészségmegőrző, szívbarát antioxidánst tartalmaz, mint a tea vagy a vörösbor. Ráadásul a hő fokozza pozitív élettani hatásait, és egyszerű az elkészítése is. A hagyományos elkészítése során a tehéntej helyett igény szerint használhatunk rizs-, mandula-, szója- vagy kókusztejet is, az édesítéshez mézet, nádcukrot vagy sztíviát, ízesítésképpen pedig fahéjat, vaníliakivonatot, mentalevelet, cayenne borsot és/vagy csilit.
Kurkumás tejcsoda
Turmixoljunk össze két csészényi mandulatejet, fél csészényi kókusztejet, két evőkanálnyi mézet, egy teáskanálnyi őrölt kurkumát, fél teáskanálnyi őrölt gyömbért, fahéjat és vaníliakivonatot, egy csipetnyi szerecsendiót, cayenne és fekete borsot. Italunkat közepes lángon melegítsük, de ne forraljuk fel, s azonnal fogyaszthatjuk is. A „hab a tortán” egy evőkanálnyi chia mag belekeverése lehet.
Immunerősítő fűszeres kókusztej
A meleg ital nemcsak a szervezet védelmi bástyáját támogatja, hanem enyhíti a gyulladásokat és az emésztési zavarokat is. Antibakteriális, antimikrobiális és antioxidáns hatású is – ráadásul mindezt kellemes íze tetézi.
- Egy lábasban lassú tűzön melegítsünk fel fél csészényi kókusztejet és vizet, negyed teáskanálnyi kurkumát, szegfűszeget, gyömbért és vaníliát egy csipetnyi cayenne borssal. Ötperces „főzés” után töltsük ki bögrébe, szórjuk meg fahéjjal, és jólesően kortyolgassuk el.
Tökös-fűszeres kókusztej
Forraljunk fel két csészényi kókusztejet, egy csészényi gyermekláncfűgyökér-kávét, egy fél csészényi vizet és egy evőkanálnyi mézet. Lassú tűzön keverjünk bele negyed teáskanálnyi vaníliás sztíviát és őrölt szegfűszeget, egy evőkanálnyi őrölt fahéjat, egy-egy teáskanálnyi őrölt gyömbért és szerecsendiót, valamint két evőkanálnyi előzetesen házilag elkészített sütőtökpürét. Fogyasztás előtt turmixoljuk össze, majd a lábasban ismét melegítsük a kívánt hőfokra.
Náthaűző mandulatej
Hidegben eleve jólesik egy csésze forró ital, megfázás idején azonban hatványozottan előnyös, hisz növeli a testhőmérsékletet, ezáltal segít elpusztítani a kórokozókat, nyugtatja a torkot, oldja a lerakódott nyákot. A speciális meleg ital náthaűző és gyulladáscsökkentő összetevői mellett, a szívbarát mandulatej jótékony hatásait is árasztja: szabályozza az emésztést és a vércukorszintet, támogatja az immunrendszert, valamint az izomzat és csontozat egészségét.
- A lassú tűzön lévő lábasban, egy csészényi (vaníliás) mandula tejbe habverővel keverjünk egy teáskanálnyi vaníliakivonatot, ízlés szerinti friss reszelt gyömbért, egy-egy csipetnyi fahéjat, kurkumát, szerecsendiót, cayenne borsot és sztíviát, majd fogyasszuk egészséggel, egészségünkért.
Forralt bor megbolondítva
A vörösbor mértékletes fogyasztása egészséges, hiszen tele van antioxidánssal. Támogatja a szívműködést, védi az érfalakat, megakadályozza a vérrögök képződését, megemeli a jó koleszterin szintjét. A forralt borba a szegfűszegen, a fahéjon, a gyömbéren és a citromkarikán kívül kerülhet citrom-, narancs- és/vagy áfonyalé, illetve, friss vagy aszalt áfonya is. A finomított kristálycukrot helyettesítsük mézzel, nádcukorral vagy sztíviával. Igény esetén a bort kiválthatjuk alkoholmentes szőlőlével – a jótékony hatása így sem marad el.
Téli fűszeres melegítő alma cider
Az alma cider kiváló C-vitamin- és vasforrás, rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet. Erősíti az immunrendszert, támogatja a mellékvese működését, megvéd a fizikai – például időjárás okozta – és a lelki stressztől. Igény esetén az alma cider helyettesíthető alkoholmentes, vitamindús 100 százalékos almalével is. Lassú tűzön melegítsünk fel személyenként 2-2 dl alma cidert, melyhez keverhetünk fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, narancshéjat, de akár csilit is.
Cider puncs
Lassú tűzön, fedő alatt melegítsünk – ne forraljuk – föl 3 csészényi alma cidert és ugyanennyi vizet, 2 csészényi narancslevet, egy-egy teáskanálnyi szerecsendiót és gyömbért, s lógassunk bele teatojásba tett 2 kiskanálnyi szegfűszeget és 2 rúd fahéjat. Körülbelül negyed óra múlva már tálalhatjuk is, narancskarikákkal, fahéjjal. Igény szerint a narancslé megosztva kombinálható ananászlével és/vagy áfonyalével, illetve főzés során ízesíthető mézzel, természetes édesítővel.
Ajánló: Amennyiben tetszett az írás, és kíváncsi vagy a többire is, kérlek „lájkold”, oszd meg és kövesd nyomon az Esszencia folyamát a Facebook-on is: https://www.facebook.com/esszencialap/
A saját fotóinkon kívül, a https://pixabay.com oldalról kölcsönöztük a képeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: