Esszencia

A karácsonyfa szimbóluma

      A karácsonyfa tisztelete a régi időkre nyúlik vissza, mikor a téli napforduló tájékán az újjászületést várva, közösen ünnepeltek az erdei fa körül tánccal és tűzzel.       A karácsonyfa egyfajta életfa, „megszentelt fa”, avagy az élet folytonosságát jelképező örökzöld, melynek díszei is hagyományosan fontos szimbólumokká váltak.       A lakásba költöztetett karácsonyfán… Tovább »

Házi készítésű szaloncukor – lehet, hogy ronda, de garantáltan finom!

       Okulva az előző szaloncukor-készítésem kudarcából, arra gondoltam, ideje keresnem valami kedvemre valót, s gyorsan egy kedves ismerősömnek már bevált, általam is kóstolt recept elkészítésébe fogtam. Fantasztikusan finom és reform is: tele magvakkal és aszalt gyümölccsel! Íme a receptje: Kb. 50 darab szaloncukorhoz: 20 dkg mag 20 dkg aszalt gyümölcs 2 evőkanál sűrű lekvár 1… Tovább »

Szaloncukor házilag – avagy hogyan lesz a szaloncukorból cukorpálca?

     Bár a boltokban kínált színes szaloncukrok márka- és ízválasztéka zavarba ejtő, megpróbálkozhatunk házi szaloncukor-készítéssel is. Ezt a receptet több helyen is olvastam, elég egyszerűnek tűnt, de… A végeredményt lejjebb láthatod! Hozzávalók: Az alaphoz: – fél kg cukor– 1,5 dl víz (vagy tej)– 10 dkg étcsokoládé– 5 dkg vaj– 10 dkg darált keksz (vagy… Tovább »

Gondoltad volna, honnan ered a szaloncukor?!

    Távoli rokona, a francia fondant-desszert a XIV. században hódította meg az édesszájúakat, melynek receptje valószínűleg csak a XVII. században került Németországba. A „salonzuckerl” a XIX. század vége felé jutott el Magyarországra, került fólia-csomagolásba, s attól kezdve hazánkban szinte azonnal népszerűvé, a Karácsony elengedhetetlen kellékévé és jelképévé, szinte hungarikummá vált.  A szaloncukor eredete   … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!